Ratafia

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Odp: Ratafia

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5

Oczywiście...służę radą i pomocą.


zmieniono 1 raz (ostatnio 17 lip 2013 16:10 przez Bahus)
Opis: Oddany Przyjaciel, który odszedł do krainy wiecznego szczęścia.

Odp: Odp: Ratafia

kołczu
  • kołczu

  • Posty: 741
  • Przepisy: 77
  • Artykuły: 1147
Szacunek Bahusie, chętnie przyjmę kilka Twoich mentorskich porad w kwestii nalewek, jeśli będziesz miał ochotę się podzielić.

Bahus napisał(a):

Fragment zeszłorocznego nalewu. Właśnie zniosłem do piwnicy. W tym roku już zalane truskawki i maliny.

Odp: Ratafia

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
Fragment zeszłorocznego nalewu. Właśnie zniosłem do piwnicy. W tym roku już zalane truskawki i maliny.
obrazek


zmieniono 1 raz (ostatnio 15 lip 2013 18:40 przez Bahus)
Opis: Oddany Przyjaciel, który odszedł do krainy wiecznego szczęścia.

Odp: Odp: Odp: Ratafia

kołczu
  • kołczu

  • Posty: 741
  • Przepisy: 77
  • Artykuły: 1147
Hej Dzięki za wiadomość! Masz rację - 40 byłoby za mało samo w sobie, ale chciałem trochę rozcieńczyć te 96 które wlałem na początku. Teraz robię ok. 70 - wczoraj dodałem maliny i zalałem 70 właśnie. Swoją drogą - odwiedził mnie znajomy nalewkowy specjalista i mówi, że nic złego w samym spirytusie nie ma, sam nie wiem co myśleć...


misia14 napisał(a):

kołczu napisał(a):

Trochę rozcieńczyłem, znalazłem wzór na rozcieńczanie spirytusu i twardo liczę, przypominają mi się lekcje matematyki

[(C1: C2)-1]x V1

Gdzie
- C1 to moc alkoholu posiadanego
- C2 to moc jaką chcę uzyskać
- V1 to ilość posiadanego alkoholu (w litrach)

Dorzuciłem wczoraj do ratafii wydrylowanych wiśni, podsypałem cukrem i zalałem spirytusem rozcieńczonym do około 40. Dzisiaj poziomeczki

ps. No i nastawiłem też nalewkę z czarnych porzeczek - Smorodinówka Foty i przepis niedługo wrzucę, niech puszczą trochę soczku najpierw


no nie wiem czy ten spirytus nie okaże się za słaby rozcieńczony do 40%, kilka lat temu robilam barylkę czyli owoce zasypywałam cukrem i zalewałam rumem, a rum powinien być 54%...całość nie wyszła zbyt mocna czy ostra po prostu w sam raz....poza tym chodzi również o zakonserwowanie owoców i przechowywanie....po prostu należy pamiętać, ze owoce dają sok, podobnie cukier które obniża moc trunku...

Odp: Odp: Ratafia

kołczu
  • kołczu

  • Posty: 741
  • Przepisy: 77
  • Artykuły: 1147
Konczi napisał(a):

hmmm rozumiem że zapraszasz użytkowników na degustację za pewien czas [/quote]

aaaishaaa napisał(a):

edy można wpaść spróbować? Czekam na efekty


Dziewczęta, za pół roku dopiero! Sam nie wiem jak to wytrzymam, ale cierpliwości

Odp: Ratafia

aaaishaaa
  • aaaishaaa

  • Posty: 9
  • Przepisy: 40
  • Artykuły: 1
ooooo kiedy można wpaść spróbować? Czekam na efekty

Odp: Odp: Ratafia

misia14
  • misia14

  • Posty: 414
  • Przepisy: 290
  • Artykuły: 17
kołczu napisał(a):

Trochę rozcieńczyłem, znalazłem wzór na rozcieńczanie spirytusu i twardo liczę, przypominają mi się lekcje matematyki

[(C1: C2)-1]x V1

Gdzie
- C1 to moc alkoholu posiadanego
- C2 to moc jaką chcę uzyskać
- V1 to ilość posiadanego alkoholu (w litrach)

Dorzuciłem wczoraj do ratafii wydrylowanych wiśni, podsypałem cukrem i zalałem spirytusem rozcieńczonym do około 40. Dzisiaj poziomeczki

ps. No i nastawiłem też nalewkę z czarnych porzeczek - Smorodinówka Foty i przepis niedługo wrzucę, niech puszczą trochę soczku najpierw


no nie wiem czy ten spirytus nie okaże się za słaby rozcieńczony do 40%, kilka lat temu robilam barylkę czyli owoce zasypywałam cukrem i zalewałam rumem, a rum powinien być 54%...całość nie wyszła zbyt mocna czy ostra po prostu w sam raz....poza tym chodzi również o zakonserwowanie owoców i przechowywanie....po prostu należy pamiętać, ze owoce dają sok, podobnie cukier które obniża moc trunku...

Odp: Ratafia

Konczi
  • Konczi

  • Posty: 80
  • Przepisy: 1780
  • Artykuły: 135
hmmm rozumiem że zapraszasz użytkowników na degustację za pewien czas

Odp: Ratafia

kołczu
  • kołczu

  • Posty: 741
  • Przepisy: 77
  • Artykuły: 1147
Trochę rozcieńczyłem, znalazłem wzór na rozcieńczanie spirytusu i twardo liczę, przypominają mi się lekcje matematyki

[(C1: C2)-1]x V1

Gdzie
- C1 to moc alkoholu posiadanego
- C2 to moc jaką chcę uzyskać
- V1 to ilość posiadanego alkoholu (w litrach)

Dorzuciłem wczoraj do ratafii wydrylowanych wiśni, podsypałem cukrem i zalałem spirytusem rozcieńczonym do około 40. Dzisiaj poziomeczki

ps. No i nastawiłem też nalewkę z czarnych porzeczek - Smorodinówka Foty i przepis niedługo wrzucę, niech puszczą trochę soczku najpierw

Odp: Odp: Ratafia

2milutka
  • 2milutka

  • Posty: 372
  • Przepisy: 1493
  • Artykuły: 31
hmn...a ja nie wiem ile mocy miał mój spiryt muszę męża spytać czy czasem go nie rozcienczył

Odpowiedz na/ edytuj Ratafia