A jak z mocą alko? Podobno 95% spiryt nie jest najlepszy, warto go rozcieńczyć wodą/wódką bo konserwuje owoce, a nie wyciąga z nich aromaty. Wiecie coś o tym?
Do ratafii nie daję wody do nalewki zależy jakiej zaraz przy sporządzeniu np do wina zagotowuję wodę gdy chłodna rozpuszczam w niej cukier zalewam owoce i zostawiam.
poziomek nigdy nie dodawałam do ratafii nie wiem jak smakuje w niej a porzeczkę czarną możesz smiało dać ja uwielbiam jej zapach i daję do czego sie da czy dominuje raczej nie....:zaraz nastawiam kolejne winko z tego owocu a jeszcze jeden balon zeszłorocznego stoi nie dajemy rady by wszystko wypić chętnie się podzielę z cukrem też nie ma problemu mozesz dosłodzić w każdej chwili-oczywiście przed zlaniem....A i moja jeszcze jedna rada smak ratafii podkreślają bardzo owoce cytrusowe takze soku z cytryny nie żałuj nawet skórkę obraną z białej błonki do słoja czy balona sobie wrzuć .Jeśli masz zamair zrobić nalewkę kranówa się nie sprawdzi odradzam bo zepsuje wszystko mam być woda żródlana ewentualnie ze studni.
Cześć czołem Postanowiłem wkroczyć na nowe, nalewkowe pole - mam bańkę spirytusu (nie pytajcie skąd i chciałbym pozbierać jak najwięcej rad i doświadczeń od bardziej doświadczonych.
Na pierwszy ogień poszła ratafia, postanowiłem trzymać się przepisu Danusi, o tego https://gotujmy.pl/ratafia,przepisy,115439k1.html#ac Bo jest prosty i jasny jak dla takiego świeżaka jak ja
Kupiłem już truskawki, obsypałem cukrem i zalałem spirytusem. Dzisiaj pewnie kolejny dodatek owoców.
Mam kilka pytań o owoce - słyszałem, że np. poziomki i czarna porzeczka, których dzisiaj będę miał parę kilo, psują smak ratafii - pierwsze są gorzkie, drugie dominujące. Ktoś coś wie?
Drugie pytanie - moc - w przepisie Danusi nie ma wody, nalewka nie będzie za mocna?
I trzecie - a co jeśli będzie potrzebowała więcej cukru?
Pewnie niektóre z tych pytań są trywialne ale proszę Was, poświęćcie chwilę dla nowego w świecie nalewek kolegi
zmieniono 1 raz (ostatnio 10 lip 2013 11:38 przez kołczu)
Ratafia
Obserwuj wątekOdp: Ratafia
kołczu
Odp: Ratafia
2milutka
Odp: Odp: Ratafia
kołczu
Alex_M napisał(a):
Odp: Ratafia
Alex_M
Odp: Ratafia
kołczu
Kranówą oczywiście bym nie zbezcześcił takiego trunku, ale właśnie - kiedy dodać wodę?
Odp: Ratafia
2milutka
Ratafia
kołczu
Na pierwszy ogień poszła ratafia, postanowiłem trzymać się przepisu Danusi, o tego https://gotujmy.pl/ratafia,przepisy,115439k1.html#ac Bo jest prosty i jasny jak dla takiego świeżaka jak ja
Kupiłem już truskawki, obsypałem cukrem i zalałem spirytusem. Dzisiaj pewnie kolejny dodatek owoców.
Mam kilka pytań o owoce - słyszałem, że np. poziomki i czarna porzeczka, których dzisiaj będę miał parę kilo, psują smak ratafii - pierwsze są gorzkie, drugie dominujące. Ktoś coś wie?
Drugie pytanie - moc - w przepisie Danusi nie ma wody, nalewka nie będzie za mocna?
I trzecie - a co jeśli będzie potrzebowała więcej cukru?
Pewnie niektóre z tych pytań są trywialne ale proszę Was, poświęćcie chwilę dla nowego w świecie nalewek kolegi