Dobra, juz sie nie kloce, cos znalazlam o nazwie sery z bakteriami czerwieni serowej sa to sery maziowe wykonywane z kwasnego mleka chyba glownie w niemczech i belgii, nie naleza ani do serow z porostem plesni ani z przerostem plesni, ale razem z nimi naleza do serow dojrzewajacych miekkich
To chyba bedzie to... Z bardziej znanych francuskich takich to jest Chaumes i Saint Albray.
Dobra, juz sie nie kloce, cos znalazlam o nazwie sery z bakteriami czerwieni serowej sa to sery maziowe wykonywane z kwasnego mleka chyba glownie w niemczech i belgii, nie naleza ani do serow z porostem plesni ani z przerostem plesni, ale razem z nimi naleza do serow dojrzewajacych miekkich
Normalnie Glumanda mnie zaciekawilas, nie potrafie w internecie nic znalezc o czerwonych kulturach plesni, nigdy o nich nie slyszalam, czytalam swego czasu o serach i nic takiego nie pamietam, az poszukam u mnie w uk na polkach w sklepie czy cos takiego sprzedaja... bo moze tylko glupoty na tym niemieckim serze pisza...
Ja uwielbiam sery generalnie. Ale najbardziej lubię te o bardzo przykrym zapachu. Im gorszy zapach tym smaczniejszy ser. Jak bywam we Francji to prawie wszystkie pieniądze przeznaczone na "przehulanie" wydaję na sery. A do nich oczywiście czerwone wino.
Nie bede sie upierac bo nie jestem znawca, ale smakoszem serow tak i pierwsze slysze o czerwonej plesni...
ser na pierwszym zdjeciu wyglada mi na ser z grupy serow miekkich ze skorka plesniowa, zreszta ten rougette tak samo, a jego nazwa to chyba raczej od dodatku papryki sie wywodzi, jesli sie myle to chetnie zostane wyprowadzona z bledu!
Nie cremebrule, to nie od papryki ten kolor. Szukalam na Wikipedii ale niestety nie ma na ten temat niczego po polsku..
W niemieckim..pisze na serze doslownie: "miekki ser plesniowy z czerwonymi kulturami plesniowymi" A z tym kolorem to wiesz..na pewno ser ten nie bedzie czerowny jak mak.. tak jak i biale wino..nie jest biale ..tylko zlociste.
Moze jeszcze znajde gdzie jakas wiadomosc na temat tego sera.. wtedy wroce do watku
Ser
Obserwuj wątekOdp: Odp: Ser
misia53
a teraz nie lubisz?
Odp: Ser
Anula
Odp: Ser
kiwi
Odp: Ser
darek112
Odp: Ser
Querubinn
Odp: Odp: Ser
Glumanda
To chyba bedzie to... Z bardziej znanych francuskich takich to jest Chaumes i Saint Albray.
Odp: Ser
cremebrule
Odp: Ser
cremebrule
Odp: Odp: Odp: Ser
Bahus
Odp: Odp: Ser
Glumanda
Nie cremebrule, to nie od papryki ten kolor. Szukalam na Wikipedii ale niestety nie ma na ten temat niczego po polsku..
W niemieckim..pisze na serze doslownie: "miekki ser plesniowy z czerwonymi kulturami plesniowymi" A z tym kolorem to wiesz..na pewno ser ten nie bedzie czerowny jak mak.. tak jak i biale wino..nie jest biale ..tylko zlociste.
Moze jeszcze znajde gdzie jakas wiadomosc na temat tego sera.. wtedy wroce do watku