Na twoim miejscu poczekałabym z założeniem działalności gospodarczej. Spróbuj najpierw tak posprzedawać. Jeżeli będziesz faktycznie osiągać spore obroty to wtedy założysz działalność. Tak jak pisze @Noruas Zus musisz płacić. Pocieszające jest to, że przez pierwsze 2lata składka wynosi ok 400zł, a potem niestety powyżej 1000zł (zmienia się co roku). Oczywiście nie chcę Cię zniechęcać i życzę żeby się udało. Jak już się zdecydujesz to najlepiej podejść do biura rachunkowego. Tam księgowa Ci powie co gdzie i jak. Swoją drogą to kolejny koszt, bo dokumenty będą "prowadzić". Chyba, że sama się tego podejmiesz a tu często zaglądam http://www.infor.pl/
Nie nie wystawiając swoje rzeczy nie trzeba zakładać działalności. Na 100%. Ale jeśli przed sądem ktoś się upiera...ze ma miesięcznie po 1000 ubranek dziecięcych to faktycznie ma się problemy.
Możesz mi wierzyć bo swoje już w kancelariach przepracowałam.
Żeby mieć na swoje chociażby utrzymanie...ciężko. Własny biznes jest bardzo drogi. Znajomy ma dofinansowanie od unii, które pokrywa koszty, a zyski ledwo starczają na mieszkanie.
Jeśli chcesz przedyskutować szczegóły możesz do mnie pisać. Jestem po prawie, aktualnie siedzę w podatkach. Mogę pomóc.
dużo czytalam o tym iwiem ze nawet wystawiając swoje używane rzeczy ubrania itp to urząd to sprawdza i można mieć wiele problemów. nie chodzi i o nie wiadomo jak wielki biznes, po prostu aby miec na swoje utrzymanie i na starość trochę emerytury jak dożyję oczywiście. i przede wszystkim zajęcie. nie chce miec zadnych problemów finansowych dlatego chce wszystko dokładnie przeanalizować.
Musisz założyć własną działalność. Jaką? Zależy od Ciebie.
Najłatwiej jest jednoosobową działalność gospodarczą lub spółkę cywilną. ALE odpowiadasz za zobowiązania całym majątkiem.
Samo zakładanie nie jest trudne. Nie pamiętam gdzie się idzie, ale jakeigoś urzędu, tam rzekomo da się to w jednym okienku, NIP itp.
Od tej pory płacisz ZUS, niezależnie do tego czy masz jakiekolwiek przychody i podatek od przychodów w zależności jaką formę wybrałaś.
Szczerze? Jeśli nie masz mega pomysłu na biznes. Nie opłaca Ci się. Zjedzą Cię koszty. Nie wiem jaki masz w planach biznes, ale rozważ inne opcje. Jeśli chodzi o sprzedaż własnych rzeczy, można to robić bez działalności. W urzędzie widziałam, że sprzęty do turystyki można teraz wynajmować bez działalności. A więcej nie wiem.
dziekuje za link chodzi mi jeszcze jakie są warunki takiego sklepu czy mogłabym te rzeczy trzymać w domu czy musiała bym miec oddzielne pomieszczenie. i czy potrzebna jest kasa fiskalna i ogólnie jak zacząć co gdzie zgłosić i jak opłacac podatki aby wyszło jak najtaniej i wszystko zgodnie z prawiem, z góry dzięki
witam wiecie może jakie są warunki otworzenia sklepu internetowego? krok po kroku od czego zacząć aby to było legalne oczywiscie chcę wystawiać nowe rzeczy na allegro. i jakie sa poczatkujące koszty.
sklep internetowy
Obserwuj wątekOdp: sklep internetowy
Mniam1
Odp: Odp: sklep internetowy
Noruas
Możesz mi wierzyć bo swoje już w kancelariach przepracowałam.
Żeby mieć na swoje chociażby utrzymanie...ciężko. Własny biznes jest bardzo drogi. Znajomy ma dofinansowanie od unii, które pokrywa koszty, a zyski ledwo starczają na mieszkanie.
Jeśli chcesz przedyskutować szczegóły możesz do mnie pisać. Jestem po prawie, aktualnie siedzę w podatkach. Mogę pomóc.
Odp: sklep internetowy
gosiapiotrek23
Noruas
Najłatwiej jest jednoosobową działalność gospodarczą lub spółkę cywilną. ALE odpowiadasz za zobowiązania całym majątkiem.
Samo zakładanie nie jest trudne. Nie pamiętam gdzie się idzie, ale jakeigoś urzędu, tam rzekomo da się to w jednym okienku, NIP itp.
Od tej pory płacisz ZUS, niezależnie do tego czy masz jakiekolwiek przychody i podatek od przychodów w zależności jaką formę wybrałaś.
Szczerze? Jeśli nie masz mega pomysłu na biznes. Nie opłaca Ci się. Zjedzą Cię koszty. Nie wiem jaki masz w planach biznes, ale rozważ inne opcje. Jeśli chodzi o sprzedaż własnych rzeczy, można to robić bez działalności. W urzędzie widziałam, że sprzęty do turystyki można teraz wynajmować bez działalności. A więcej nie wiem.
gosiapiotrek23
k.tyczynski
sklep internetowy
gosiapiotrek23