ja używam od dawna folii aluminiowej z jednej firmy, jest to firma General Fresh, jak dla mnie ta folia jest bardzo dobrej jakości i nie drze się tak szybko jak inne,więcej o niej dowiecie się na ( usunięte przez moderatora)
Jeśli chodzi o dwie strony folii aluminiowej to jest to mit, który ciężko zwalczyć.
Krótko mówiąc to nie ma praktycznie żadnego znaczenia, którą stroną owinie się potrawę do pieczenia i którą po upieczeniu.
Jeśli przez lata używaliśmy folię odwrotnie i wszystko wychodziło w porządku to jest to właśnie odpowiedź, że strona nie ma znaczenia.
Odbijanie światła na stronie błyszczącej jest 88% a na stronie matowej 80% - tak więc bez czułego instrumentu nie da się wyczuć różnicy. Ludzie w firmie Alcoa (the Aluminum Company of America) mówią, że strona nie ma znaczenia a to oni właśnie produkują folię i chyba wiedzą coś na ten temat.
Skąd więc dwie strony? Stąd, że trudno jest ustawić walce do ostatniego etapu produkcji na grubość (cienkość) jednego arkusza folii więc dwa arkusze są puszczane razem i następnie oddzielane - strona wewnętrzna (ta pomiędzy foliami) wychodzi matowa a strona zewnętrzna wychodzi błyszcząca.
Tu jest artykuł na ten temat ale niestety nie ma tłumaczenia polskiego http://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_foil
Ważniejsze jest to, że folia grubsza niż 25 µm nie przepuszcza tlenu i wilgoci, ta cieńsza folia ma mikroskopijne dziurki powstałe podczas produkcji, których nie widać gołym okiem, tak więc dłuższe przechowywanie żywności w zamrażalce nie jest wskazane bo z czasem wilgoć i bakterie wejdą do szczelnie owiniętego folią pakietu.
Ja tam do pieczenia wolę używać papieru do pieczenia saga i nie mam problemu ze stronami
Ale swoją drogą to te strony folii przydadzą się na grillu ogrodowym, jeżeli chcemy coś na szybko albo jeżeli wiemy ze będzie czekało na zjedzenie i chcemy żeby dłużej było ciepłe
Spożywcza folia aluminiowa ma głównie dwa zastosowania. Chodzi o wykorzystanie jej do pieczenia. Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, a matowa je przepuszcza. Gdy mamy zamiar upiec coś szybkiego to zawijamy danie tak, aby matowa strona była na zewnątrz. Gdy chcemy aby np. pieczone mięso było ciepłe np. po pól godzinie to zawijamy potrawę w taki sposób, aby błyszcząca strona była na zewnątrz,
Ewi też miałam z tym problem hihi i nawet do tej pory zdarza mi sie pomylić strony przy pieczeniu,ale na szczęscie się udaje i np. miesko jest pyszne i dochodzi w środku
To było tak...bociana drapał szpak , a potem była zmiana i szpak drapał bociana.... z fizyką coś nie tak.... błyszcząca odbija więc jeśli chcemy zachować ciepło błyszczaca do wewnątrz
bardzo przydatna informacja. muszę przyznać, że do tej pory używałam foli aluminiowej bardzo bezrefleksyjnie nie mając pojęcia, że te strony mogą mieć inne zastosowanie
Witam,
Jesteśmy producentem art. z folii i papieru dla gospodarstwa domowego.
Zajmujemy się sprzedażą detaliczną i hurtową.
Zapraszam na stronę
http://p3solutions.otobiznes.pl/product_list
Spożywcza folia aluminiowa
Obserwuj wątekOdp: Spożywcza folia aluminiowa
inka28
Odp: Odp: Spożywcza folia aluminiowa
yacha
Odp: Spożywcza folia aluminiowa
MagdaMM
Odp: Spożywcza folia aluminiowa
Polpal
Krótko mówiąc to nie ma praktycznie żadnego znaczenia, którą stroną owinie się potrawę do pieczenia i którą po upieczeniu.
Jeśli przez lata używaliśmy folię odwrotnie i wszystko wychodziło w porządku to jest to właśnie odpowiedź, że strona nie ma znaczenia.
Odbijanie światła na stronie błyszczącej jest 88% a na stronie matowej 80% - tak więc bez czułego instrumentu nie da się wyczuć różnicy. Ludzie w firmie Alcoa (the Aluminum Company of America) mówią, że strona nie ma znaczenia a to oni właśnie produkują folię i chyba wiedzą coś na ten temat.
Skąd więc dwie strony? Stąd, że trudno jest ustawić walce do ostatniego etapu produkcji na grubość (cienkość) jednego arkusza folii więc dwa arkusze są puszczane razem i następnie oddzielane - strona wewnętrzna (ta pomiędzy foliami) wychodzi matowa a strona zewnętrzna wychodzi błyszcząca.
Tu jest artykuł na ten temat ale niestety nie ma tłumaczenia polskiego http://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_foil
Ważniejsze jest to, że folia grubsza niż 25 µm nie przepuszcza tlenu i wilgoci, ta cieńsza folia ma mikroskopijne dziurki powstałe podczas produkcji, których nie widać gołym okiem, tak więc dłuższe przechowywanie żywności w zamrażalce nie jest wskazane bo z czasem wilgoć i bakterie wejdą do szczelnie owiniętego folią pakietu.
Odp: Spożywcza folia aluminiowa
Wera
Ale swoją drogą to te strony folii przydadzą się na grillu ogrodowym, jeżeli chcemy coś na szybko albo jeżeli wiemy ze będzie czekało na zjedzenie i chcemy żeby dłużej było ciepłe
Odp: Spożywcza folia aluminiowa
evita0007
Ewi też miałam z tym problem hihi i nawet do tej pory zdarza mi sie pomylić strony przy pieczeniu,ale na szczęscie się udaje i np. miesko jest pyszne i dochodzi w środku
Odp: Spożywcza folia aluminiowa
Steve51
Odp: Spożywcza folia aluminiowa
cherry
Odp: Spożywcza folia aluminiowa
pszczolkaanulka
Odp: Spożywcza folia aluminiowa
damzurek
Jesteśmy producentem art. z folii i papieru dla gospodarstwa domowego.
Zajmujemy się sprzedażą detaliczną i hurtową.
Zapraszam na stronę
http://p3solutions.otobiznes.pl/product_list