Nikt nie twierdzi,aby pozbyć się całkowicie tłuszczu z diety,chodzi oto aby w jakiś sposób je ograniczyć,akurat co do smażenia to olej z pestek winogron w dalszym ciągu uważam za ten najlepszy i najzdrowszy.
Eliminacja tłuszczów na pewno nie jest dobra. To od razu widać po skórze, staje się sucha i wiotka. A to dopiero początek. Więc nie popadajmy w paranoję. Pytanie jest jakie tłuszcze i ile? Szukając informacji można pogubić się. Osobiście do smażenia stosuję olej rzepakowy, Natomiast, żeby zaopatrzyć siebie i bliskich w zdrowe kwasy omega-3 i omega - 6, serwuję im codziennie sałatki polewane oliwą z oliwek, olejem lnianym lub z pestek z dyni, do tego koniecznie orzechy, sezam, pestki słonecznika. A zimą - przed wyjściem z domu, tak jak Babcia nakazała łyżeczka tranu. Moje dzieci - o dziwo - go uwielbiają. A lekarz kiedyś kazał mi przyjmować przez 3 miesiące olej z wiesiołka. Efekt zdrowotny był znaczny.
Smażenie na olejach z pierwszego tłoczenia na zimno w ogóle mija się z celem. Bo niszczymy cenne wartości przez podgrzanie. Ja lubię olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia na zimno, jest zdrowy i ma dużo kwasów omega, codziennie do obiadowych surówek dodaję, więcej kwasów omega ma olej lniany Zielonynurt.pl trochę mniej mi smakuje ale zastępuje ryby prawie..
Smażenie na oliwie z oliwek nie jest wcale takie dobre, ja wolę taki olej kokosowy i to najlepiej z jakiegoś eko sklepu jak http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3076, nie zmienia smaku potraw także spokojnie można go używać w kuchni na co dzień
Ja podobnie,no chyba że oliwa z oliwek czy z pestek winogron która wg wielu osób jest zdecydowanie najzdrowsza i warto dodawać ja nawet do sałatki polewając od góry,ale to już kwestia smaku.
Też mam taką tendencję do robienia 'własnych oliw'. A jeśli chodzi ogólnie o tłuszcze, to ich nie unikam, ale też raczej nie lubię jak danie 'pływa' w oleju
Ja tam tłuszczy nie unikam..oliwa z oliwek bez ograniczeń, robię sobie też różne aromatyczne oliwy z dodatkiem czosnku, chilli. Ostatni odkryłam też olej kokosowy- tłoczony na ciepło jest bezzapachowy, a na zimno ma piękny kokosowy smak i aromat, niestety jest dosyć drogi, smalec też się znajdzie w mej kuchni...no i tran, najmniej smaczny, ale bardzo zdrowy
Tutaj mogę się zgodzić,wszystko jedzone w odpowiednich ilościach jest dobre i zdrowe,tylko nie można przesadzić. Każda dieta charakteryzuje się swoimi prawami,pamiętajmy o tym.
Tłuszcze są zdrowe, ale w odpowiednich ilościach. Kiedy zdecydowałam się na dietę najpierw przetrząsnęłam cały internet i znalazłam to:
http://vitalia.pl/diety.html
Są tam opisane wszystkie zdrowe diety i teraz tylko na nich opieram swoje przepisy kuchenne
Tłuszcze w diecie
Obserwuj wątekOdp: Tłuszcze w diecie
SuperInterior_pl
Odp: Tłuszcze w diecie
Dinah
Odp: Tłuszcze w diecie
oram
Odp: Tłuszcze w diecie
Weronisiaa
Odp: Tłuszcze w diecie
SuperInterior_pl
Odp: Tłuszcze w diecie
ania.kater
Odp: Tłuszcze w diecie
Comarchewka
Odp: Tłuszcze w diecie
Gastrosklep.pl
Odp: Odp: Tłuszcze w diecie
mooooniaaaa
http://vitalia.pl/diety.html
Są tam opisane wszystkie zdrowe diety i teraz tylko na nich opieram swoje przepisy kuchenne
Odp: Tłuszcze w diecie
Selprim_pl