Ja masę cukrowa robiłam tak samo jak Krystyna,dodałam troszkę oliwy jeszcze ,ale powiem że zrezygnowałam z okładania całego tortu masą.Jest bardzo słodka i prawie zawsze zostawała na talerzach.Szkoda tylko mojej pracy,teraz czasem robię tylko jakieś ozdoby z masy cukrowej.
A to mój pierwszy tort z masą ukrową w roli głównej,zrobiony na ślub mojej chrześnicy (kilka lat temu)
Nie wiem czy moje mogę nazwać artystycznymi,dopiero stawiam pierwsze kroki.
Jeden zrobiłam na wieczór panieński na zamówienie koleżanki,drugi na imieniny pani od fortepianu (robiony w pośpiechu)
W obydwu przypadkach masę robiłam sama.Tort fortepian dlatego właśnie ma odcień szary,używałam różowych pianek i miałam problem z zabarwieniem.
Nie używałam gotowej masy,dopiero mam zamiar zakupić.
Przy masie piankowej mogę tylko doradzić,że po wyrobieniu masy mikserem z końcówkami hakowymi warto zostawic ją na kwadrans,wtedy szybciej tężeje i nie klei sie tak do rąk.
zmieniono 1 raz (ostatnio 17 lip 2013 16:52 przez kontakt1982)
Witam! Ja swoja przygode z tortami zaczelam rok temu. Pieklam wtedy tort na komunie chrzesniaka. Udekorowalam go gotowym kremem, rurkami i zdjeciem zamówionym przez internet. Byl bardzo smaczny i robil wrazenie
Czytam teraz o tej masie cukrowej i mam pewne wątpliwości.. W te sobotę będę piekła torcik, bardzo zależy mi, aby wyszedł wyjątkowy i śliczny, postanowiłam więc ozdobić go masą cukrową (planowałam zrobić sama), jednak jeśli nigdy tego nie robiłam to mam szanse aby tort wyszedł na prawdę świetnie?
Dopiero zaczynam przygodę z tortami.. jak dotąd upiekłam tylko 3 porządne torty, które były bardzo smaczne w tym 2 dość ładnie wyglądały, ale moje zdobienia są takie proste i klasyczne, a chciałabym coś więcej
Co mi doradzicie? Do soboty niewiele czasu, a chcę aby ten tort był zjawiskowy, ale aby też było to możliwe do wykonania przez tak niedoświadczoną osobę jak ja
W te sobotę upiekłam mamie na urodziny taki torcik jak na zdjęciach, w smaku po prostu boski, ale zdobienia jeszcze nie są najwyższych lotów, takie bardzo zwyczajne.. W ten weekend piekę tort dla chłopaka i chcę go ozdobić jak najlepiej.
Torty artystyczne
Obserwuj wątekOdp: Odp: Torty artystyczne
MaxiQueen
Odp: Odp: Torty artystyczne
gosiapiotrek23
Odp: Odp: Odp: Torty artystyczne
barbara11561
Odp: Torty artystyczne
barbara11561
A to mój pierwszy tort z masą ukrową w roli głównej,zrobiony na ślub mojej chrześnicy (kilka lat temu)
Torty artystyczne
-Monika-
Odp: Torty artystyczne
Alll
Jestem wielką pasjonatką tortów artystycznych.
Odp: Torty artystyczne
kontakt1982
Nie wiem czy moje mogę nazwać artystycznymi,dopiero stawiam pierwsze kroki.
Jeden zrobiłam na wieczór panieński na zamówienie koleżanki,drugi na imieniny pani od fortepianu (robiony w pośpiechu)
W obydwu przypadkach masę robiłam sama.Tort fortepian dlatego właśnie ma odcień szary,używałam różowych pianek i miałam problem z zabarwieniem.
Nie używałam gotowej masy,dopiero mam zamiar zakupić.
Przy masie piankowej mogę tylko doradzić,że po wyrobieniu masy mikserem z końcówkami hakowymi warto zostawic ją na kwadrans,wtedy szybciej tężeje i nie klei sie tak do rąk.
Odp: Odp: Odp: Odp: Torty artystyczne
misia5
Pisząc krzaczki masz na myśli drzewka, czy też cały zielony spód tortu?
Jeśli chodzi i spód tortu to zrobiony jest z ubitej śmietany kremówki zabarwionej na zielono.
A drzewka i kwiaty zrobiłam z czekolady, którą sama zabarwiłam.
Odp: Torty artystyczne
JUDEX
Odp: Torty artystyczne
Mysiunia
Dopiero zaczynam przygodę z tortami.. jak dotąd upiekłam tylko 3 porządne torty, które były bardzo smaczne w tym 2 dość ładnie wyglądały, ale moje zdobienia są takie proste i klasyczne, a chciałabym coś więcej
Co mi doradzicie? Do soboty niewiele czasu, a chcę aby ten tort był zjawiskowy, ale aby też było to możliwe do wykonania przez tak niedoświadczoną osobę jak ja
W te sobotę upiekłam mamie na urodziny taki torcik jak na zdjęciach, w smaku po prostu boski, ale zdobienia jeszcze nie są najwyższych lotów, takie bardzo zwyczajne.. W ten weekend piekę tort dla chłopaka i chcę go ozdobić jak najlepiej.
Proszę o rady