Czy będziesz robić z pianek czy z żelatyny - masę to jak się rozwałkowuje najlepiej rozłożyć folię spożywczą posmarować leciutko oliwą i wtedy rozwałkować napewno się nie będzie rozdzierać )
Ja kiedyś zrobiłam masę z pianek marshmalow i to był pierwszy i ostatni raz od tamtej pory kupuję gotową. Ale przy oblekaniu często mam problemy i przedziera się, i właśnie o to pytałam, co zrobić, żeby tak nie było?
Ja robię masę cukrową tak
50 ml gorącej wody
1 łyżeczka żelatyny
to razem dobrze mieszam
potem dodaję 1 łyżeczkę Glukozy (która powoduje,że masa się nie kruszy)
razem wymieszam
w misce mam cukier puder około (200 gr) powolutku wlewam żelatynę wymieszaną z glukozą i łyżką mieszam potem dodaję cukru pudru do momętu aż będę mogła ugniatać dobrze wyrabiam podsypując cukrem
To może zadam pierwsze pytanie, co robić, żeby masa się nie przedzierała. Dodam, że nie jest cienka, więc może za grubo ją wałkuję? Kurcze nie wiem. Poradźcie!
Torty artystyczne
Obserwuj wątekOdp: Torty artystyczne
Kocham_cukerky
Bo są rozne masy - lepsze i gorsze.
Ja mam bardzo złe doświadczenia z masą regalice - renshaw - jest okropna. własnie sie rwie....
używam masy pettinice i ta jest super - nic się nie rwie.
Odp: Odp: Torty artystyczne
Krystyna Konieczna
Odp: Torty artystyczne
Perpetua
Odp: Odp: Torty artystyczne
Krystyna Konieczna
50 ml gorącej wody
1 łyżeczka żelatyny
to razem dobrze mieszam
potem dodaję 1 łyżeczkę Glukozy (która powoduje,że masa się nie kruszy)
razem wymieszam
w misce mam cukier puder około (200 gr) powolutku wlewam żelatynę wymieszaną z glukozą i łyżką mieszam potem dodaję cukru pudru do momętu aż będę mogła ugniatać dobrze wyrabiam podsypując cukrem
Odp: Torty artystyczne
Perpetua
Odp: Torty artystyczne
Perpetua
Odp: Odp: Torty artystyczne
Krystyna Konieczna
Odp: Torty artystyczne
kicaj14
Krystyna, piękny tort
Odp: Torty artystyczne
Krystyna Konieczna
- a jak Wam się podoba
Torty artystyczne
Kocham_cukerky