Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Obserwuj wątek

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Mikrula
  • Mikrula

  • Posty: 17
  • Przepisy: 34
  • Artykuły: 0
Ktos napisal do mnie ale nie ma ksywki.Co mam zrobic?

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

cherry
  • cherry

  • Posty: 1058
  • Przepisy: 508
  • Artykuły: 729
Dzięki Pyza, sprawdziłam to i podjęłam odpowiednie kroki.

Pani Katarzyno - przepis użytkownika Wojtuś został już zdjęty. Henia miała rację gdyż nie był to ewidentnie skopiowany tekst, jednak po Pani wyjaśnieniu i wczytaniu w treść został zbanowany.

Pozdrawiam

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
proszę o sprawdzenie:
https://gotujmy.pl/sos-czosnkowy,przepisy,43018.html
zdjęcie skopiowane: http://www.isuplementy.net/cala-prawda-o-czosnku.html
albo
http://www.skladak.jaw.pl/koordynator/?czosnek-na-zdrowie-,29

i drugi przepis tego samego użytkownika
https://gotujmy.pl/parowki-w-ciescie-nalesnikowym,przepisy,77951.html
- sam przepis nieco przerobiony, ale tak nieudolnie, że wyszły bzdury!
ale zdjęcie skopiowane
http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/2008/08/parwki-w-nalenikach.html

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Katarzyna M.G.
Dziękuję Heniu za odpowiedź, aczkolwiek nie do końca się z nią zgadzam.
Oto mój przepis ( zamieszczony na dwóch forach - ciconia i przyroda 17.02.2008r.)
2 puszki tuńczyka z wody (w kawałkach)
2 surowe jajka
1 średnia cebula
3 nieduże ziemniaki
1-2 papryczki chili
Kilka liści curry (ze względu na trudności w zdobyciu-niekoniecznie)
Łyżeczka od kawy czerwonego curry (lub ostre chili) w proszku
Pieprz grubo mielony lub tłuczony w moździerzu
Sól
Bułka tarta ( do obtoczenia kulek)
Olej (do smażenia)

Ziemniaki ugotować w łupinach,wystudzić ,obrać i rozgnieść widelcem.Cebulę posiekać.Tuńczyka odcedzić na sitku . Wszystkie składniki połączyć , wyrabiając masę tak jak na kotlety mielone.Gdyby masa była za rzadka – zagęścić ją bułką tartą .
Uformować kulki mniejsze od piłeczki ping- pongowej, obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na głębokim oleju tak jak pączki , na jasno złoty kolor .
Po usmażeniu obsuszyć na sicie lub pergaminie.

A oto przepis zamieszczony przez Wojtusia (zamieszczony 30.09.2008r)

SKŁADNIKI:

* 2 puszki
tuńczyka w sosie
własnym
* 3 - 4 ziemniaki
* 1 cebula
* 2 jajka / surowe/
* papryczka chili
* w oryginalnym przepisie
- liście curry
* pieprz grubo zmielony
* bułka tarta
* sól , curry czerwone - można zastąpić je zmieszanymi przyprawami
: chili i curry
* olej
*

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotować w mundurkach.Po przestygnięciu rozgnieść widelcem.Następnie dodać odsączonego tuńczyka,posiekaną cebulę i paprykę chili ,jajka i przyprawy.Wyrabiać ręką tak jak mięso na kotlety.Jeśli masa będzie zbyt wolna - dodać trochę bułki tartej. Z wyrobionej masy formować kulki wielkości orzecha
włoskiego,obtaczać w bułce i smażyć tak jak pączki ,w głębokim oleju. Odsączyć na papierze .
A tutaj kolejny post dot.mojego przepisu :
http://forum.przyroda.org/topics8/kuchnia-fp-vt9600.htm - post Kamikazi

Pozdrawiam,
Katarzyna Moragammana Gedara

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Henia
  • Henia

  • Posty: 1381
  • Przepisy: 281
  • Artykuły: 1
Katarzyna M.G. napisał(a):

http://klubciconia.ptaki.info.pl/forum/viewtopic.php?t=1586&postdays=0&postorder=asc&start=60 przepis na kulki z tuńczyka zerżnięty przez Wojtusia

Dziękuję za czujność, ale przykro mi, nie mogę tego uznać za plagiat.Przepisy różnią się zarówno składnikami jak i opisem wykonania.
Pozdrawiam!

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Katarzyna M.G.
http://klubciconia.ptaki.info.pl/forum/viewtopic.php?t=1586&postdays=0&postorder=asc&start=60 przepis na kulki z tuńczyka zerżnięty przez Wojtusia

Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Netka
  • Netka

  • Posty: 1327
  • Przepisy: 408
  • Artykuły: 0
Babciagramolka napisał(a):

Netka napisał(a):

Ja sie chcialam zapytac,czy jesli sie poda zrodlo z ktorego pochodzi przepis to mozna podac go w takiej formie w jakiej sie go znalazlo?Wlasnie wstawilam dwa przepisy ale teraz nie jestem pewna...Z gory dziekuje za infofmacje


Nie - nie można . To ,że podajesz stronę z której przepis jest to nie oznacza że możesz go wpisać jako swój . Tekst przepisu i zdjęcie potrawy są chronione Prawem Autorskim ( tekst i zdjęcie a nie pomysł zrobienia takiej potrawy ) . Możesz np zrobić łososia w lawendzie , ale nie wolno Ci skopiować np mojego przepisu i wstawić go jako swojego - nawet pisząc ,że przepis jest ze strony Gotujmy.pl .

Postaram się tym wszystkim którzy mają problem z tym punktem Regulaminu wyjaśnić to bardziej obrazowo . To działa tak :
Wyobraźcie sobie, że ktoś weźmie wasz rower - przyczepi do niego plakietkę ,, ten rower jest Kowalskiego który mieszka .....- zabrałem go bez pytania " i bedzie nim jeździł . Czy to że przykręcił taką tabliczkę zwalnia go od odpowiedzialności karnej za kradzież ? Nie .
I tak jest z tekstami i zdjęciami w internecie - to że są ogólnie dostępne nie znaczy że nie są czyjąś własnością .Możemy je czytać, oglądać , słuchać, nawet sobie przedrukować ale nie możemy takiego tekstu czy zdjęcia zapisać gdzie indziej jako swojego .
Wstawiamy tylko przepisy swojego autorstwa ( jeśli gotujesz pomidorową ściśle wg cudzego przepisu to jej nie wstawiasz - jeśli dodajesz do niej np bazylię , doprawiasz trochę inaczej to wstawiasz - pod warunkiem ,że samodzielnie spisujesz ilość składników ( bo przecież wiesz co i ile wkładasz do garnka ) i spiszesz to jak potrawę robisz .Bo o to tu w tym wszystkim chodzi - by tekst który wstawisz był stworzony przez Ciebie .

Wystarczy gotując coś po prostu zapisać sobie co się do potrawy dodawało- a potem to opisać - to na prawdę bardzo proste - nie trzeba sie posługiwać cudzym tekstem .
Przepis który wstawiamy nie jest informacją co gotujemy - to można zrobić na foru pisząc ,, zrobiłam kotlety wg przepisu ( podać link ) i dodać swoje zdjęcie - tylko nasza autorska wersja jakiejś potrawy .

Dzieki za informacje,Buniu.Zdjecia oczywiscie wstawilam swoje,a ze robilam toczka w toczke tak jak autorka przepisu,wiec postanowilam ja po prostu zacytowac.Troche szkoda,tym bardziej,ze ona tez go skads miala i tez podala zrodlo ale to jest blog wiec pewnie inne zasady.No nic,mam nadzieje,ze chociaz mozna napisac czyj pzepis byl inspiacja do zobienia czegos
Pozdrawiam

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
Netka napisał(a):

Ja sie chcialam zapytac,czy jesli sie poda zrodlo z ktorego pochodzi przepis to mozna podac go w takiej formie w jakiej sie go znalazlo?Wlasnie wstawilam dwa przepisy ale teraz nie jestem pewna...Z gory dziekuje za infofmacje


Nie - nie można . To ,że podajesz stronę z której przepis jest to nie oznacza że możesz go wpisać jako swój . Tekst przepisu i zdjęcie potrawy są chronione Prawem Autorskim ( tekst i zdjęcie a nie pomysł zrobienia takiej potrawy ) . Możesz np zrobić łososia w lawendzie , ale nie wolno Ci skopiować np mojego przepisu i wstawić go jako swojego - nawet pisząc ,że przepis jest ze strony Gotujmy.pl .

Postaram się tym wszystkim którzy mają problem z tym punktem Regulaminu wyjaśnić to bardziej obrazowo . To działa tak :
Wyobraźcie sobie, że ktoś weźmie wasz rower - przyczepi do niego plakietkę ,, ten rower jest Kowalskiego który mieszka .....- zabrałem go bez pytania " i bedzie nim jeździł . Czy to że przykręcił taką tabliczkę zwalnia go od odpowiedzialności karnej za kradzież ? Nie .
I tak jest z tekstami i zdjęciami w internecie - to że są ogólnie dostępne nie znaczy że nie są czyjąś własnością .Możemy je czytać, oglądać , słuchać, nawet sobie przedrukować ale nie możemy takiego tekstu czy zdjęcia zapisać gdzie indziej jako swojego .
Wstawiamy tylko przepisy swojego autorstwa ( jeśli gotujesz pomidorową ściśle wg cudzego przepisu to jej nie wstawiasz - jeśli dodajesz do niej np bazylię , doprawiasz trochę inaczej to wstawiasz - pod warunkiem ,że samodzielnie spisujesz ilość składników ( bo przecież wiesz co i ile wkładasz do garnka ) i spiszesz to jak potrawę robisz .Bo o to tu w tym wszystkim chodzi - by tekst który wstawisz był stworzony przez Ciebie .

Wystarczy gotując coś po prostu zapisać sobie co się do potrawy dodawało- a potem to opisać - to na prawdę bardzo proste - nie trzeba sie posługiwać cudzym tekstem .
Przepis który wstawiamy nie jest informacją co gotujemy - to można zrobić na foru pisząc ,, zrobiłam kotlety wg przepisu ( podać link ) i dodać swoje zdjęcie - tylko nasza autorska wersja jakiejś potrawy .


zmieniono 3 razy (ostatnio 03 gru 2010 08:49 przez Babciagramolka)

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Netka
  • Netka

  • Posty: 1327
  • Przepisy: 408
  • Artykuły: 0
Ja sie chcialam zapytac,czy jesli sie poda zrodlo z ktorego pochodzi przepis to mozna podac go w takiej formie w jakiej sie go znalazlo?Wlasnie wstawilam dwa przepisy ale teraz nie jestem pewna...Z gory dziekuje za infofmacje

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Henia
  • Henia

  • Posty: 1381
  • Przepisy: 281
  • Artykuły: 1
Niuniaczka napisał(a):

kopia:
https://gotujmy.pl/moje-schabowe,przepisy,66109.html
oryginał:
http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_dania_glowne_artykul,10011233.html?print=1


Dziękuję za zgłoszenie, załatwione. Pozdrawiam!

Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu