Dzięki Pyza, sprawdziłam to i podjęłam odpowiednie kroki.
Pani Katarzyno - przepis użytkownika Wojtuś został już zdjęty. Henia miała rację gdyż nie był to ewidentnie skopiowany tekst, jednak po Pani wyjaśnieniu i wczytaniu w treść został zbanowany.
Pozdrawiam
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
proszę o sprawdzenie:
https://gotujmy.pl/sos-czosnkowy,przepisy,43018.html
zdjęcie skopiowane: http://www.isuplementy.net/cala-prawda-o-czosnku.html
albo
http://www.skladak.jaw.pl/koordynator/?czosnek-na-zdrowie-,29
i drugi przepis tego samego użytkownika
https://gotujmy.pl/parowki-w-ciescie-nalesnikowym,przepisy,77951.html
- sam przepis nieco przerobiony, ale tak nieudolnie, że wyszły bzdury!
ale zdjęcie skopiowane
http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/2008/08/parwki-w-nalenikach.html
Dziękuję Heniu za odpowiedź, aczkolwiek nie do końca się z nią zgadzam.
Oto mój przepis ( zamieszczony na dwóch forach - ciconia i przyroda 17.02.2008r.)
2 puszki tuńczyka z wody (w kawałkach)
2 surowe jajka
1 średnia cebula
3 nieduże ziemniaki
1-2 papryczki chili
Kilka liści curry (ze względu na trudności w zdobyciu-niekoniecznie)
Łyżeczka od kawy czerwonego curry (lub ostre chili) w proszku
Pieprz grubo mielony lub tłuczony w moździerzu
Sól
Bułka tarta ( do obtoczenia kulek)
Olej (do smażenia)
Ziemniaki ugotować w łupinach,wystudzić ,obrać i rozgnieść widelcem.Cebulę posiekać.Tuńczyka odcedzić na sitku . Wszystkie składniki połączyć , wyrabiając masę tak jak na kotlety mielone.Gdyby masa była za rzadka – zagęścić ją bułką tartą .
Uformować kulki mniejsze od piłeczki ping- pongowej, obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na głębokim oleju tak jak pączki , na jasno złoty kolor .
Po usmażeniu obsuszyć na sicie lub pergaminie.
A oto przepis zamieszczony przez Wojtusia (zamieszczony 30.09.2008r)
SKŁADNIKI:
* 2 puszki
tuńczyka w sosie
własnym
* 3 - 4 ziemniaki
* 1 cebula
* 2 jajka / surowe/
* papryczka chili
* w oryginalnym przepisie
- liście curry
* pieprz grubo zmielony
* bułka tarta
* sól , curry czerwone - można zastąpić je zmieszanymi przyprawami
: chili i curry
* olej
*
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach.Po przestygnięciu rozgnieść widelcem.Następnie dodać odsączonego tuńczyka,posiekaną cebulę i paprykę chili ,jajka i przyprawy.Wyrabiać ręką tak jak mięso na kotlety.Jeśli masa będzie zbyt wolna - dodać trochę bułki tartej. Z wyrobionej masy formować kulki wielkości orzecha
włoskiego,obtaczać w bułce i smażyć tak jak pączki ,w głębokim oleju. Odsączyć na papierze .
A tutaj kolejny post dot.mojego przepisu :
http://forum.przyroda.org/topics8/kuchnia-fp-vt9600.htm - post Kamikazi
Pozdrawiam,
Katarzyna Moragammana Gedara
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Ja sie chcialam zapytac,czy jesli sie poda zrodlo z ktorego pochodzi przepis to mozna podac go w takiej formie w jakiej sie go znalazlo?Wlasnie wstawilam dwa przepisy ale teraz nie jestem pewna...Z gory dziekuje za infofmacje
Nie - nie można . To ,że podajesz stronę z której przepis jest to nie oznacza że możesz go wpisać jako swój . Tekst przepisu i zdjęcie potrawy są chronione Prawem Autorskim ( tekst i zdjęcie a nie pomysł zrobienia takiej potrawy ) . Możesz np zrobić łososia w lawendzie , ale nie wolno Ci skopiować np mojego przepisu i wstawić go jako swojego - nawet pisząc ,że przepis jest ze strony Gotujmy.pl .
Postaram się tym wszystkim którzy mają problem z tym punktem Regulaminu wyjaśnić to bardziej obrazowo . To działa tak :
Wyobraźcie sobie, że ktoś weźmie wasz rower - przyczepi do niego plakietkę ,, ten rower jest Kowalskiego który mieszka .....- zabrałem go bez pytania " i bedzie nim jeździł . Czy to że przykręcił taką tabliczkę zwalnia go od odpowiedzialności karnej za kradzież ? Nie .
I tak jest z tekstami i zdjęciami w internecie - to że są ogólnie dostępne nie znaczy że nie są czyjąś własnością .Możemy je czytać, oglądać , słuchać, nawet sobie przedrukować ale nie możemy takiego tekstu czy zdjęcia zapisać gdzie indziej jako swojego .
Wstawiamy tylko przepisy swojego autorstwa ( jeśli gotujesz pomidorową ściśle wg cudzego przepisu to jej nie wstawiasz - jeśli dodajesz do niej np bazylię , doprawiasz trochę inaczej to wstawiasz - pod warunkiem ,że samodzielnie spisujesz ilość składników ( bo przecież wiesz co i ile wkładasz do garnka ) i spiszesz to jak potrawę robisz .Bo o to tu w tym wszystkim chodzi - by tekst który wstawisz był stworzony przez Ciebie .
Wystarczy gotując coś po prostu zapisać sobie co się do potrawy dodawało- a potem to opisać - to na prawdę bardzo proste - nie trzeba sie posługiwać cudzym tekstem .
Przepis który wstawiamy nie jest informacją co gotujemy - to można zrobić na foru pisząc ,, zrobiłam kotlety wg przepisu ( podać link ) i dodać swoje zdjęcie - tylko nasza autorska wersja jakiejś potrawy .
Dzieki za informacje,Buniu.Zdjecia oczywiscie wstawilam swoje,a ze robilam toczka w toczke tak jak autorka przepisu,wiec postanowilam ja po prostu zacytowac.Troche szkoda,tym bardziej,ze ona tez go skads miala i tez podala zrodlo ale to jest blog wiec pewnie inne zasady.No nic,mam nadzieje,ze chociaz mozna napisac czyj pzepis byl inspiacja do zobienia czegos
Pozdrawiam
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Ja sie chcialam zapytac,czy jesli sie poda zrodlo z ktorego pochodzi przepis to mozna podac go w takiej formie w jakiej sie go znalazlo?Wlasnie wstawilam dwa przepisy ale teraz nie jestem pewna...Z gory dziekuje za infofmacje
Nie - nie można . To ,że podajesz stronę z której przepis jest to nie oznacza że możesz go wpisać jako swój . Tekst przepisu i zdjęcie potrawy są chronione Prawem Autorskim ( tekst i zdjęcie a nie pomysł zrobienia takiej potrawy ) . Możesz np zrobić łososia w lawendzie , ale nie wolno Ci skopiować np mojego przepisu i wstawić go jako swojego - nawet pisząc ,że przepis jest ze strony Gotujmy.pl .
Postaram się tym wszystkim którzy mają problem z tym punktem Regulaminu wyjaśnić to bardziej obrazowo . To działa tak :
Wyobraźcie sobie, że ktoś weźmie wasz rower - przyczepi do niego plakietkę ,, ten rower jest Kowalskiego który mieszka .....- zabrałem go bez pytania " i bedzie nim jeździł . Czy to że przykręcił taką tabliczkę zwalnia go od odpowiedzialności karnej za kradzież ? Nie .
I tak jest z tekstami i zdjęciami w internecie - to że są ogólnie dostępne nie znaczy że nie są czyjąś własnością .Możemy je czytać, oglądać , słuchać, nawet sobie przedrukować ale nie możemy takiego tekstu czy zdjęcia zapisać gdzie indziej jako swojego .
Wstawiamy tylko przepisy swojego autorstwa ( jeśli gotujesz pomidorową ściśle wg cudzego przepisu to jej nie wstawiasz - jeśli dodajesz do niej np bazylię , doprawiasz trochę inaczej to wstawiasz - pod warunkiem ,że samodzielnie spisujesz ilość składników ( bo przecież wiesz co i ile wkładasz do garnka ) i spiszesz to jak potrawę robisz .Bo o to tu w tym wszystkim chodzi - by tekst który wstawisz był stworzony przez Ciebie .
Wystarczy gotując coś po prostu zapisać sobie co się do potrawy dodawało- a potem to opisać - to na prawdę bardzo proste - nie trzeba sie posługiwać cudzym tekstem .
Przepis który wstawiamy nie jest informacją co gotujemy - to można zrobić na foru pisząc ,, zrobiłam kotlety wg przepisu ( podać link ) i dodać swoje zdjęcie - tylko nasza autorska wersja jakiejś potrawy .
zmieniono 3 razy (ostatnio 03 gru 2010 08:49 przez Babciagramolka)
Ja sie chcialam zapytac,czy jesli sie poda zrodlo z ktorego pochodzi przepis to mozna podac go w takiej formie w jakiej sie go znalazlo?Wlasnie wstawilam dwa przepisy ale teraz nie jestem pewna...Z gory dziekuje za infofmacje
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Obserwuj wątekOdp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Mikrula
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
cherry
Pani Katarzyno - przepis użytkownika Wojtuś został już zdjęty. Henia miała rację gdyż nie był to ewidentnie skopiowany tekst, jednak po Pani wyjaśnieniu i wczytaniu w treść został zbanowany.
Pozdrawiam
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Pyza
https://gotujmy.pl/sos-czosnkowy,przepisy,43018.html
zdjęcie skopiowane: http://www.isuplementy.net/cala-prawda-o-czosnku.html
albo
http://www.skladak.jaw.pl/koordynator/?czosnek-na-zdrowie-,29
i drugi przepis tego samego użytkownika
https://gotujmy.pl/parowki-w-ciescie-nalesnikowym,przepisy,77951.html
- sam przepis nieco przerobiony, ale tak nieudolnie, że wyszły bzdury!
ale zdjęcie skopiowane
http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/2008/08/parwki-w-nalenikach.html
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Katarzyna M.G.
Oto mój przepis ( zamieszczony na dwóch forach - ciconia i przyroda 17.02.2008r.)
2 puszki tuńczyka z wody (w kawałkach)
2 surowe jajka
1 średnia cebula
3 nieduże ziemniaki
1-2 papryczki chili
Kilka liści curry (ze względu na trudności w zdobyciu-niekoniecznie)
Łyżeczka od kawy czerwonego curry (lub ostre chili) w proszku
Pieprz grubo mielony lub tłuczony w moździerzu
Sól
Bułka tarta ( do obtoczenia kulek)
Olej (do smażenia)
Ziemniaki ugotować w łupinach,wystudzić ,obrać i rozgnieść widelcem.Cebulę posiekać.Tuńczyka odcedzić na sitku . Wszystkie składniki połączyć , wyrabiając masę tak jak na kotlety mielone.Gdyby masa była za rzadka – zagęścić ją bułką tartą .
Uformować kulki mniejsze od piłeczki ping- pongowej, obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na głębokim oleju tak jak pączki , na jasno złoty kolor .
Po usmażeniu obsuszyć na sicie lub pergaminie.
A oto przepis zamieszczony przez Wojtusia (zamieszczony 30.09.2008r)
SKŁADNIKI:
* 2 puszki
tuńczyka w sosie
własnym
* 3 - 4 ziemniaki
* 1 cebula
* 2 jajka / surowe/
* papryczka chili
* w oryginalnym przepisie
- liście curry
* pieprz grubo zmielony
* bułka tarta
* sól , curry czerwone - można zastąpić je zmieszanymi przyprawami
: chili i curry
* olej
*
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach.Po przestygnięciu rozgnieść widelcem.Następnie dodać odsączonego tuńczyka,posiekaną cebulę i paprykę chili ,jajka i przyprawy.Wyrabiać ręką tak jak mięso na kotlety.Jeśli masa będzie zbyt wolna - dodać trochę bułki tartej. Z wyrobionej masy formować kulki wielkości orzecha
włoskiego,obtaczać w bułce i smażyć tak jak pączki ,w głębokim oleju. Odsączyć na papierze .
A tutaj kolejny post dot.mojego przepisu :
http://forum.przyroda.org/topics8/kuchnia-fp-vt9600.htm - post Kamikazi
Pozdrawiam,
Katarzyna Moragammana Gedara
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Henia
Dziękuję za czujność, ale przykro mi, nie mogę tego uznać za plagiat.Przepisy różnią się zarówno składnikami jak i opisem wykonania.
Pozdrawiam!
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Katarzyna M.G.
Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Netka
Dzieki za informacje,Buniu.Zdjecia oczywiscie wstawilam swoje,a ze robilam toczka w toczke tak jak autorka przepisu,wiec postanowilam ja po prostu zacytowac.Troche szkoda,tym bardziej,ze ona tez go skads miala i tez podala zrodlo ale to jest blog wiec pewnie inne zasady.No nic,mam nadzieje,ze chociaz mozna napisac czyj pzepis byl inspiacja do zobienia czegos
Pozdrawiam
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Babciagramolka
Nie - nie można . To ,że podajesz stronę z której przepis jest to nie oznacza że możesz go wpisać jako swój . Tekst przepisu i zdjęcie potrawy są chronione Prawem Autorskim ( tekst i zdjęcie a nie pomysł zrobienia takiej potrawy ) . Możesz np zrobić łososia w lawendzie , ale nie wolno Ci skopiować np mojego przepisu i wstawić go jako swojego - nawet pisząc ,że przepis jest ze strony Gotujmy.pl .
Postaram się tym wszystkim którzy mają problem z tym punktem Regulaminu wyjaśnić to bardziej obrazowo . To działa tak :
Wyobraźcie sobie, że ktoś weźmie wasz rower - przyczepi do niego plakietkę ,, ten rower jest Kowalskiego który mieszka .....- zabrałem go bez pytania " i bedzie nim jeździł . Czy to że przykręcił taką tabliczkę zwalnia go od odpowiedzialności karnej za kradzież ? Nie .
I tak jest z tekstami i zdjęciami w internecie - to że są ogólnie dostępne nie znaczy że nie są czyjąś własnością .Możemy je czytać, oglądać , słuchać, nawet sobie przedrukować ale nie możemy takiego tekstu czy zdjęcia zapisać gdzie indziej jako swojego .
Wstawiamy tylko przepisy swojego autorstwa ( jeśli gotujesz pomidorową ściśle wg cudzego przepisu to jej nie wstawiasz - jeśli dodajesz do niej np bazylię , doprawiasz trochę inaczej to wstawiasz - pod warunkiem ,że samodzielnie spisujesz ilość składników ( bo przecież wiesz co i ile wkładasz do garnka ) i spiszesz to jak potrawę robisz .Bo o to tu w tym wszystkim chodzi - by tekst który wstawisz był stworzony przez Ciebie .
Wystarczy gotując coś po prostu zapisać sobie co się do potrawy dodawało- a potem to opisać - to na prawdę bardzo proste - nie trzeba sie posługiwać cudzym tekstem .
Przepis który wstawiamy nie jest informacją co gotujemy - to można zrobić na foru pisząc ,, zrobiłam kotlety wg przepisu ( podać link ) i dodać swoje zdjęcie - tylko nasza autorska wersja jakiejś potrawy .
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Netka
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Henia
Dziękuję za zgłoszenie, załatwione. Pozdrawiam!