Może- tylko jak sobie wyobrażasz zapytanie do zawodowego fotografa utrzymującego się z fotografowania potraw i sprzedającego swoje zdjęcia gazetom, wydawnictwom, portalom - przepraszam ale ugotowałam kartoflankę i pasuje mi do niej Pana zdjęcie , czy mogę sobie skopiować ? A niby dlaczego ja mam komuś udostępniać swoje zdjęcia i przepisy ? To moja praca i ja chcę się nią ,, pochwalić " , wstawić na konkurs , zamieścić w swoim profilu .
Po co mam korzystać z cudzej pracy ? Jeśli pasjonuje mnie gotowanie to gotuję sama , opisuję to co robię , pstrykam zdjęcia ( aparatem, komórką , lub nie ) Robię to bo taką mam pasję .Jak mi to nie wychodzi to tego nie robię .Po kiego grzyba tak jak to napisała Pyza mam włazic na forum szydełkowania jak nie mam o tym pojęcia ? I jak tam bedzie konkurs to mam zapytać np Luny19- sorry chce cos wygrac mogę wziąść Twoje zdjęcie bluzeczki którą zrobiłas i napisac , ze to moje ? Przeciez to nie ma sensu. Nikt nie musi się znac na wszystkim . Jest tyle stron , o tylu różnych tematach - można wybierać i przebierać .Czemu udawać , ze się cos lubi i umie robic jak nie jest to zgodne z prawdą ? Siebie samego oszukiwać ? Komuś imponować cudzym kosztem ? Mnie to się w głowie nie mieści.
zmieniono 2 razy (ostatnio 13 lip 2010 21:58 przez Babciagramolka)
Nigdy do tej pory nie wywlekałam na forum tego z czym się spotykją osoby sprawdzające przepisy .Załatwiałam na spokojnie sprawy na PW uważając , ze im spokojniej to przebiega tym dla strony lepiej .Jak reagują osoby którym udowodni się plagiat ? A no tak ( to jest kopia wiadomości jaka dostałam na PW kilka dni temu
,,...Od:
Jagnięcina
offline Napisane: 5 dni temu, 19:49
Temat: ......
zgłoś mnie pierdolona kurwo
Miło ?
Nie ma o czym rozmawiać . Ten kto kopiuje cudze teksty lub zdjęcia popełnia przestępstwo i taka jest prawda .Nie każdy robi to świadomie bo nie wszyscy wiedzą o Prawie autorskim, odpowiedzialności karnej itp. Ale uczciwy człowiek jak mu się wyjasnia , że popełnił błąd i że tak nie wolno pyta jak z tego wybrnąć , przyznaje , że przepisał z gazety lub jakiejś strony bo myślał , że wolno i spokojnie przyjmuje informację, ze przepis się nie ukarze lub musi zostać zablokowany i nie atakuje .
Od zawsze tłumaczę tym którzy chcą tego wysłuchać , że jeśli mamy genialny przepis wg którego gotujemy i który nie jest naszego autorstwa i koniecznie chcemy się nim podzielić ze znajomymi to od tego jest forum .Możemy tam zacytowac przepis ( podając źródło z którego pochodzi. ). Możemy dołączyć swoje zdjęcie potrawy którą ugotowaliśmy wg niego. Możemy podać link do oryginału ( bo cudzego zdjęcia nie wolno skopiowac i wstawić .I tyle .Nie wolno przypisywać sobie autorstwa cudzego tekstu , zdjęcia .Nie wolno i już bo to jest złamanie prawa .I nie ma co udawać , że tak nie jest .
Jest taka łacińska maksyma ,,... ignorantia iuris nocet ..."- nieznajomość prawa szkodzi.
zmieniono 3 razy (ostatnio 13 lip 2010 21:00 przez Babciagramolka)
Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Wybacz mania, ale absolutnie nie zgodzę się, żeby zwiększyć moderatorom uprawnienia. Każdy ma prawo popełnić błąd, użyć skrótu myślowego, który będzie niestety dla innych niezrozumiały - to jest portal społecznościowy, mogą tu się pojawić osoby początkujące, które zaczynają gotować i jesteśmy tu po to aby im życzliwie doradzić a nie cenzurować. Miałyśmy już z Bunią taki przypadek, kiedy chciałyśmy wywalić przepis komisyjnie we dwie jednej osoby - wyglądał strasznie, a to się okazało, że użytkownik jest emigrantem i słabo pisze po polsku, nie ma polskich liter w klawiaturze - podziękował za uwagi (były grzeczne) i za pomoc w redakcji przepisu - lubi gotować po polsku, chciał tu nawiązać kontakty, znaleźć inne przepisy.
Tit
A kto tu wywołuje awantury? Czy przypadkiem nie takie posty jak Pani?! Dużo Pani pisze, ale szczerze mówiąc czytałam kilka razy i oprócz ataku na mnie, nie zrozumiałam o co Pani chodzi. Źli moderatorzy, bo nie usuwają byle jakich przepisów, źli ci co im pomagają bo się wtrącają. Proszę się włączyć w życie strony, zrobić coś żeby było lepiej! Z treści Pani wypowiedzi wnioskuję, że nie zna Pani sprawy a wyciąga wnioski i ruga ludzi.
No wlasnie "zyczliwie doradzac" a nie zaraz wywolywac jakies awantury , ale w sumie jesli lubicie takie sytuacje mnie nic do tego ,kloccie sie dalej o bzdurne przepisy ktorych napewno jeszcze bedzie duuuzo .
Ja nie jestem doswiadczona kucharka , ale jesli juz dodaje przepis chce zeby go ktos potrafil odczytac a juz napewno ugotowac cos z niego .
W sumie to nie moja strona i nie ja sie musze wstydzic za takie "DZIWADLA " dodawane przez "POCZATKUJACYCH"kucharzy.
A osobom "zyczliwie doradzajacym" zycze powodzenia i cierpliwosci w DORADZANIU
Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Wybacz mania, ale absolutnie nie zgodzę się, żeby zwiększyć moderatorom uprawnienia. Każdy ma prawo popełnić błąd, użyć skrótu myślowego, który będzie niestety dla innych niezrozumiały - to jest portal społecznościowy, mogą tu się pojawić osoby początkujące, które zaczynają gotować i jesteśmy tu po to aby im życzliwie doradzić a nie cenzurować. Miałyśmy już z Bunią taki przypadek, kiedy chciałyśmy wywalić przepis komisyjnie we dwie jednej osoby - wyglądał strasznie, a to się okazało, że użytkownik jest emigrantem i słabo pisze po polsku, nie ma polskich liter w klawiaturze - podziękował za uwagi (były grzeczne) i za pomoc w redakcji przepisu - lubi gotować po polsku, chciał tu nawiązać kontakty, znaleźć inne przepisy.
Tit
No wlasnie "zyczliwie doradzac" a nie zaraz wywolywac jakies awantury , ale w sumie jesli lubicie takie sytuacje mnie nic do tego ,kloccie sie dalej o bzdurne przepisy ktorych napewno jeszcze bedzie duuuzo .
Ja nie jestem doswiadczona kucharka , ale jesli juz dodaje przepis chce zeby go ktos potrafil odczytac a juz napewno ugotowac cos z niego .
W sumie to nie moja strona i nie ja sie musze wstydzic za takie "DZIWADLA " dodawane przez "POCZATKUJACYCH"kucharzy.
A osobom "zyczliwie doradzajacym" zycze powodzenia i cierpliwosci w DORADZANIU
Maniu podam Ci prosty przykład. Ktoś dodaje przepis bez ładu i składu albo plagiat. I zauważ, że prawie zawsze ta osoba, której ktoś na ten fakt zwróci uwagę reaguje negatywnie. Sypią się obraźliwe słowa a przecież osoba kopiująca czy też, że się tak wyrażę nie potrafiąca napisać przepisu poprawnie powinna okazać trochę skruchy, a nie atakować za zwrócenie uwagi na błędy. Ja sama nie jestem super kucharką, ale w życiu nie przyszłoby mi do głowy, aby kogoś obrazić za to, że sugeruje mi, że w przepisie jest coś nie tak. Czy to jest według Ciebie w porządku, że jest taka agresja w stosunku do osób sprawdzających i wyłapujących to co jest złe? Moderatorzy mają mnóstwo pracy i nie zawsze wyłapią wszystkie nieścisłości, a jestem pewna, że gdyby zaproponowano Tobie pomoc w moderacji przepisów to byś odmówiła, tak jak wielu z nas na tej stronie. Ta praca wcale nie należy do przyjemności, bo zawsze znajdzie się ktoś kto skrytykuje pracę moderatorów. A przecież są tylko ludźmi tak samo jak Ty czy ja. I myślę, że każdy ma prawo popełniać błędy, ale niech ma odwagę się do tego przyznać, a nie rewanżuje się jedynkami czy obraźliwymi słowami.
Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Wybacz mania, ale absolutnie nie zgodzę się, żeby zwiększyć moderatorom uprawnienia. Każdy ma prawo popełnić błąd, użyć skrótu myślowego, który będzie niestety dla innych niezrozumiały - to jest portal społecznościowy, mogą tu się pojawić osoby początkujące, które zaczynają gotować i jesteśmy tu po to aby im życzliwie doradzić a nie cenzurować. Miałyśmy już z Bunią taki przypadek, kiedy chciałyśmy wywalić przepis komisyjnie we dwie jednej osoby - wyglądał strasznie, a to się okazało, że użytkownik jest emigrantem i słabo pisze po polsku, nie ma polskich liter w klawiaturze - podziękował za uwagi (były grzeczne) i za pomoc w redakcji przepisu - lubi gotować po polsku, chciał tu nawiązać kontakty, znaleźć inne przepisy.
Tit
No wlasnie "zyczliwie doradzac" a nie zaraz wywolywac jakies awantury , ale w sumie jesli lubicie takie sytuacje mnie nic do tego ,kloccie sie dalej o bzdurne przepisy ktorych napewno jeszcze bedzie duuuzo .
Ja nie jestem doswiadczona kucharka , ale jesli juz dodaje przepis chce zeby go ktos potrafil odczytac a juz napewno ugotowac cos z niego .
W sumie to nie moja strona i nie ja sie musze wstydzic za takie "DZIWADLA " dodawane przez "POCZATKUJACYCH"kucharzy.
A osobom "zyczliwie doradzajacym" zycze powodzenia i cierpliwosci w DORADZANIU
zmieniono 1 raz (ostatnio 13 lip 2010 14:09 przez mania)
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Wybacz mania, ale absolutnie nie zgodzę się, żeby zwiększyć moderatorom uprawnienia. Każdy ma prawo popełnić błąd, użyć skrótu myślowego, który będzie niestety dla innych niezrozumiały - to jest portal społecznościowy, mogą tu się pojawić osoby początkujące, które zaczynają gotować i jesteśmy tu po to aby im życzliwie doradzić a nie cenzurować. Miałyśmy już z Bunią taki przypadek, kiedy chciałyśmy wywalić przepis komisyjnie we dwie jednej osoby - wyglądał strasznie, a to się okazało, że użytkownik jest emigrantem i słabo pisze po polsku, nie ma polskich liter w klawiaturze - podziękował za uwagi (były grzeczne) i za pomoc w redakcji przepisu - lubi gotować po polsku, chciał tu nawiązać kontakty, znaleźć inne przepisy.
Tit
"Moderator czy osoba sprawdzająca nie ocenia przepisów pod tym kątem , a jedynie sprawdza ( nie zawsze jest w stanie wszystko wyłapać ) czy nie ma tam napisanych wulgaryzmów , epitetów , treści obraźliwych czy absolutnie nie logicznych , albo ewidentnych plagiatów."
No i wlasnie o tym mowa "absolutnie nie logicznych" przepisow jest mnustwo na tej stronie i gdyby taki wlasnie nie logiczny przepis nie byl dopuszczony nie byloby wogole tematu, ani zadnych klotni , no ale nie ja o tym decyduje .
A co do tego komentowania takich wlasnie "PRZEPISOW" to nadal uwazam ze nie sa warte nawet czytania ich do konca , nie mowiac juz o komentarzu .
Jezeli ktos uwaza sie za bardziej doswiadczonego kucharza niz taka wlasnie osoba ,ktora dodaje przepis beznadziejny , nie nadajacy sie wogole do czytania nie mowiac juz o ugotowaniu czegokolwiek na jego podstawie to po co znizac sie do poziomu tak niskiego i dodawac komentarz Nie lepiej aby ta/te osoby zostala/ly modreratorem i wylapywala takie wlasnie gnioty , ktore zanizaja poziom strony
Niektore osoby twierdza ze te wlasnie"przepisy" sa dodawane tak zwanym ciurkiem , tylko po to zeby zdobyc nagrody i zapewne maja w 100% racje ! I wlasnie dlatego powinny byc USUWANE TAKIE PRZEPISY .A zeby dostac nagrode za np.awans przepisy powinny byc dokladne i ze zdjeciem ( nie skopiowanym oczywiscie i to juz mam nadzieje powtrzymaloby takich ludzi od dodawania gniotow, a tym samym do rozdawania bezmyslnego nagrod , na lewo i prawo.
Ach... nie wiem wogole po co to wszystko , takie awantury o takie bzdury to troche dziecinada jak dla mnie jest, a z tego co zdazylam zauwazyc to chyba sami dorosli ludzie sa na tym portalu.No chyba , ze sie myle
Maniu- a kto powinien być tym autorytetem który decyduje o tym który przepis jest wart zamieszczenia , a który nie ? Każdy kto decyduje się na zamieszczenie przepisu musi się liczyć z tym , że jest on czytany i oceniany i to nie tylko pod względem merytorycznym ale i stylistycznym , estetycznym , logicznym .Moderator czy osoba sprawdzająca nie ocenia przepisów pod tym kątem , a jedynie sprawdza ( nie zawsze jest w stanie wszystko wyłapać ) czy nie ma tam napisanych wulgaryzmów , epitetów , treści obraźliwych czy absolutnie nie logicznych , albo ewidentnych plagiatów. Ocenianiem i komentowaniem zajmują się użytkownicy strony.
I nie ma tu nieomylnych autorytetów .Jeden lubi kuchnię wegetariańską i na moje przepisy mięsne będzie patrzeć jak na barbarzyństwo, drugi ma złe zdanie o kuchni wegetariańskiej , trzeciemu brzydza się krewetki a jeszcze innemu czernina .Każdy wybiera takie przepisy jakie mu pasują .Komentuje te które zwróciły jego uwagę.
Jeżeli ktoś uważa że inny użytkownik komentując jego przepisy narusza zasady dobrego tonu zawsze ma prawo zgłosić to do Tit .
Na stronie pojawia się wiele nowych osób .Wstawiają przepisy różnego rodzaju.Ciekawe i mniej ciekawe ( tak jak i przepisy , starszych " użytkowników .Po woli sie adoptują , wchodza w nasze grono, zdobywają zaufanie i pozycję, wyrabiaja sobie znajomosci, daja sie polubić lub nie - i tak to juz jest .
Nic dziwnego , ze przepisy ,, nowych " są pod ,, obstrzałem " ( z ciekawosci )- szczególnie jak pojawiają sie w duzej ilosci .
zmieniono 2 razy (ostatnio 12 lip 2010 22:51 przez Babciagramolka)
Przyjęte do realizacji....nie możliwe do wykonania
Bahusku, ładnie to tak przyjmować do realizacji zamiast zachęcić do pozostania?! Dziewczyna ma trudności z adaptacją ale to minie!
W świetle najnowszych badań zachęcanie "nie wprost" skutkuje większą kompatybilnością tożsamych działań, ukierunkowanych takimi samymi przesłankami. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że z punktu widzenia futurystycznego (ale nie koniecznie) kompatybilność ta może (ale również nie musi) prowadzić do zjawisk ogólnie znanych i często nadmiernie uwypuklanych.....
Wnikliwa analiza psychologiczna!
Co do nowej koleżanki, to napiszę krótko-zostań na stronie i jeśli nie masz sobie nic do zarzucenia, to olej złośliwców.
Ewa, tym złośliwcem jestem ja! Ta pani spisuje, kopiuje i ma same pretensje, ale niech będzie, że to ja jestem złośliwa! Pozdrawiam Cię!
Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Obserwuj wątekOdp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Babciagramolka
Po co mam korzystać z cudzej pracy ? Jeśli pasjonuje mnie gotowanie to gotuję sama , opisuję to co robię , pstrykam zdjęcia ( aparatem, komórką , lub nie ) Robię to bo taką mam pasję .Jak mi to nie wychodzi to tego nie robię .Po kiego grzyba tak jak to napisała Pyza mam włazic na forum szydełkowania jak nie mam o tym pojęcia ? I jak tam bedzie konkurs to mam zapytać np Luny19- sorry chce cos wygrac mogę wziąść Twoje zdjęcie bluzeczki którą zrobiłas i napisac , ze to moje ? Przeciez to nie ma sensu. Nikt nie musi się znac na wszystkim . Jest tyle stron , o tylu różnych tematach - można wybierać i przebierać .Czemu udawać , ze się cos lubi i umie robic jak nie jest to zgodne z prawdą ? Siebie samego oszukiwać ? Komuś imponować cudzym kosztem ? Mnie to się w głowie nie mieści.
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Papaja
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Babciagramolka
,,...Od:
Jagnięcina
offline Napisane: 5 dni temu, 19:49
Temat: ......
zgłoś mnie pierdolona kurwo
Miło ?
Nie ma o czym rozmawiać . Ten kto kopiuje cudze teksty lub zdjęcia popełnia przestępstwo i taka jest prawda .Nie każdy robi to świadomie bo nie wszyscy wiedzą o Prawie autorskim, odpowiedzialności karnej itp. Ale uczciwy człowiek jak mu się wyjasnia , że popełnił błąd i że tak nie wolno pyta jak z tego wybrnąć , przyznaje , że przepisał z gazety lub jakiejś strony bo myślał , że wolno i spokojnie przyjmuje informację, ze przepis się nie ukarze lub musi zostać zablokowany i nie atakuje .
Od zawsze tłumaczę tym którzy chcą tego wysłuchać , że jeśli mamy genialny przepis wg którego gotujemy i który nie jest naszego autorstwa i koniecznie chcemy się nim podzielić ze znajomymi to od tego jest forum .Możemy tam zacytowac przepis ( podając źródło z którego pochodzi. ). Możemy dołączyć swoje zdjęcie potrawy którą ugotowaliśmy wg niego. Możemy podać link do oryginału ( bo cudzego zdjęcia nie wolno skopiowac i wstawić .I tyle .Nie wolno przypisywać sobie autorstwa cudzego tekstu , zdjęcia .Nie wolno i już bo to jest złamanie prawa .I nie ma co udawać , że tak nie jest .
Jest taka łacińska maksyma ,,... ignorantia iuris nocet ..."- nieznajomość prawa szkodzi.
Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Henia
Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
zewa
Maniu podam Ci prosty przykład. Ktoś dodaje przepis bez ładu i składu albo plagiat. I zauważ, że prawie zawsze ta osoba, której ktoś na ten fakt zwróci uwagę reaguje negatywnie. Sypią się obraźliwe słowa a przecież osoba kopiująca czy też, że się tak wyrażę nie potrafiąca napisać przepisu poprawnie powinna okazać trochę skruchy, a nie atakować za zwrócenie uwagi na błędy. Ja sama nie jestem super kucharką, ale w życiu nie przyszłoby mi do głowy, aby kogoś obrazić za to, że sugeruje mi, że w przepisie jest coś nie tak. Czy to jest według Ciebie w porządku, że jest taka agresja w stosunku do osób sprawdzających i wyłapujących to co jest złe? Moderatorzy mają mnóstwo pracy i nie zawsze wyłapią wszystkie nieścisłości, a jestem pewna, że gdyby zaproponowano Tobie pomoc w moderacji przepisów to byś odmówiła, tak jak wielu z nas na tej stronie. Ta praca wcale nie należy do przyjemności, bo zawsze znajdzie się ktoś kto skrytykuje pracę moderatorów. A przecież są tylko ludźmi tak samo jak Ty czy ja. I myślę, że każdy ma prawo popełniać błędy, ale niech ma odwagę się do tego przyznać, a nie rewanżuje się jedynkami czy obraźliwymi słowami.
Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
mania
No wlasnie "zyczliwie doradzac" a nie zaraz wywolywac jakies awantury , ale w sumie jesli lubicie takie sytuacje mnie nic do tego ,kloccie sie dalej o bzdurne przepisy ktorych napewno jeszcze bedzie duuuzo .
Ja nie jestem doswiadczona kucharka , ale jesli juz dodaje przepis chce zeby go ktos potrafil odczytac a juz napewno ugotowac cos z niego .
W sumie to nie moja strona i nie ja sie musze wstydzic za takie "DZIWADLA " dodawane przez "POCZATKUJACYCH"kucharzy.
A osobom "zyczliwie doradzajacym" zycze powodzenia i cierpliwosci w DORADZANIU
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Tit
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
mania
No i wlasnie o tym mowa "absolutnie nie logicznych" przepisow jest mnustwo na tej stronie i gdyby taki wlasnie nie logiczny przepis nie byl dopuszczony nie byloby wogole tematu, ani zadnych klotni , no ale nie ja o tym decyduje .
A co do tego komentowania takich wlasnie "PRZEPISOW" to nadal uwazam ze nie sa warte nawet czytania ich do konca , nie mowiac juz o komentarzu .
Jezeli ktos uwaza sie za bardziej doswiadczonego kucharza niz taka wlasnie osoba ,ktora dodaje przepis beznadziejny , nie nadajacy sie wogole do czytania nie mowiac juz o ugotowaniu czegokolwiek na jego podstawie to po co znizac sie do poziomu tak niskiego i dodawac komentarz Nie lepiej aby ta/te osoby zostala/ly modreratorem i wylapywala takie wlasnie gnioty , ktore zanizaja poziom strony
Niektore osoby twierdza ze te wlasnie"przepisy" sa dodawane tak zwanym ciurkiem , tylko po to zeby zdobyc nagrody i zapewne maja w 100% racje ! I wlasnie dlatego powinny byc USUWANE TAKIE PRZEPISY .A zeby dostac nagrode za np.awans przepisy powinny byc dokladne i ze zdjeciem ( nie skopiowanym oczywiscie i to juz mam nadzieje powtrzymaloby takich ludzi od dodawania gniotow, a tym samym do rozdawania bezmyslnego nagrod , na lewo i prawo.
Ach... nie wiem wogole po co to wszystko , takie awantury o takie bzdury to troche dziecinada jak dla mnie jest, a z tego co zdazylam zauwazyc to chyba sami dorosli ludzie sa na tym portalu.No chyba , ze sie myle
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Babciagramolka
I nie ma tu nieomylnych autorytetów .Jeden lubi kuchnię wegetariańską i na moje przepisy mięsne będzie patrzeć jak na barbarzyństwo, drugi ma złe zdanie o kuchni wegetariańskiej , trzeciemu brzydza się krewetki a jeszcze innemu czernina .Każdy wybiera takie przepisy jakie mu pasują .Komentuje te które zwróciły jego uwagę.
Jeżeli ktoś uważa że inny użytkownik komentując jego przepisy narusza zasady dobrego tonu zawsze ma prawo zgłosić to do Tit .
Na stronie pojawia się wiele nowych osób .Wstawiają przepisy różnego rodzaju.Ciekawe i mniej ciekawe ( tak jak i przepisy , starszych " użytkowników .Po woli sie adoptują , wchodza w nasze grono, zdobywają zaufanie i pozycję, wyrabiaja sobie znajomosci, daja sie polubić lub nie - i tak to juz jest .
Nic dziwnego , ze przepisy ,, nowych " są pod ,, obstrzałem " ( z ciekawosci )- szczególnie jak pojawiają sie w duzej ilosci .
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
Henia
Ewa, tym złośliwcem jestem ja! Ta pani spisuje, kopiuje i ma same pretensje, ale niech będzie, że to ja jestem złośliwa! Pozdrawiam Cię!