Mysle,ze ladnie tz.przyozdobione potrawy lepiej smakuja..........
Corka moja byla niejadkiem ale jak na polmisku zobaczyla np.smiesznie ulozona
wedline(przybrana kolorowo),natka ,papryka,rzodkiewka,pomidor itp.jadla baz opamietania.Jest juz dorosla,ale mnie to zostalo do dzis.
Witam - trafiłam na wątek który mnie pasjonuje . Zgadzam się ze wszystkimi którzy są za zdobieniem potraw nawet dla siebie . Może i traci się na to trochę czasu , ale przyznajcie ,że ten czas można zagospodarować np słuchając muzyki. Mnie do przyozdabiania jedzenia przyzwyczaiła moja Prababcia . Zawsze mawiała ,że nawet najprostszy posiłek ma być tak podany i doprawiony ,że gdyby nam się trafiła raz w życiu niespodziewana wizyta Królowej Angielskiej a w lodówce była tylko kaszanka i ogórek kiszony - to trzeba to tak przyrządzić i podać by zrobić z tego przyjęcie .Prababcia zawsze się upierała , żeby nie podawać jedzenia bezpośrednio na talerzach , tylko na półmiskach ( nawet dla 1 czy 2 osób ) .Jak zaczęłam prowadzić dom zrozumiałam ,że po za względami estetycznymi jest to po prostu ekonomiczne . Jak nałożyłam dzieciom na talerze - to raz zjedli a raz rozgrzebali .Z pólmiska brali tyle ile chcieli . Jak mi zostaje porcja na półmisku to ja moge zamrozić ( warzywa użyte do dekoracji użyć po pokrojeniu do zupy , sałatę na kanapki itp ) - a resztki z talerza to już tylko do wyrzucenia.
Teraz gotuję mikroskopijne porcje dla 2 osób - a i tak podaję na małych półmiseczkach bo tak przyjemniej się siada do posiłku .
A tu kilka pomysłów na dekoracje.
zmieniono 1 raz (ostatnio 26 sie 2009 09:58 przez Babciagramolka)
Ja pracuje w ośrodku, który żywi około 400 osób na raz. Jedzenie nie przybieramy ale ja osobiście uwielbiam zdobić i zdobie jak tylko moge potrawy. Najczęściej robie to ogórkiem, marchewką lub natką pietruszki. Uważam, że co dobrze wygląda lepiej smakuje. To jest moje osobiste zdanie
Ja na talerzu muszę mieć wszystko ładnie podane i udekorowane. chociaż trochę -położyć listek sałaty,kawałek ogórka,pomidora, rzodkiewki i danie o wiele ładnie i apetyczniej wygląda.
ja zazwyczaj układam ładnie na talerzu. nie jestem zbyt utalentowana, więc zazwyczaj są to kółka, kratka lub paski jeżeli są to ciasta to używam foremek o różnych kształtach, a jeżeli coś dla dzieci to bardzo łatwo zrobić jakieś kwiatki czy zwierzątka
zdobienie potraw
Obserwuj wątekOdp: zdobienie potraw
Henia
Odp: zdobienie potraw
ulcia21
Corka moja byla niejadkiem ale jak na polmisku zobaczyla np.smiesznie ulozona
wedline(przybrana kolorowo),natka ,papryka,rzodkiewka,pomidor itp.jadla baz opamietania.Jest juz dorosla,ale mnie to zostalo do dzis.
Odp: zdobienie potraw
kamila1957
Odp: Odp: zdobienie potraw
Babciagramolka
Teraz gotuję mikroskopijne porcje dla 2 osób - a i tak podaję na małych półmiseczkach bo tak przyjemniej się siada do posiłku .
A tu kilka pomysłów na dekoracje.
Odp: zdobienie potraw
michall
Odp: zdobienie potraw
Jolanta27
Odp: zdobienie potraw
mai
Odp: Odp: zdobienie potraw
wio
bardzo ładne i oryginalne
Odp: zdobienie potraw
miki
Odp: zdobienie potraw