zielone zioła (doniczkowe) z hipermarketu

Obserwuj wątek

Odp: zielone zioła (doniczkowe) z hipermarketu

bajtek
  • bajtek

• Przepisy: 52
  • Artykuły: 0
A ja przesadziłam na jesieni z działki miętę i szczypiorek i do dzisiaj pięknie rośnie...... i od czasu do czasu dokładam dużą cebulkę i mam na okrągło szczypiorek :O)
obrazek

Odp: Odp: Odp: zielone zioła (doniczkowe) z hipermarketu

Małgoniaa
Muszę koniecznie gdzieś zapisać to, co napisałaś, Barbarello. Obym nie musiała zastosować takich środków, ale warto wiedzieć Rodzina odradzała mi szczególnie (żeby nie powiedzieć próbowała wybić z głowy ) uprawę pomidorków, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że dopadnie je pleśń. Mam nadzieję, że w razie czego będzie dało się je uratować.

Odp: Odp: Odp: zielone zioła (doniczkowe) z hipermarketu

cris
  • cris

• Przepisy: 354
  • Artykuły: 2
Wreszcie znalazłam odpowiedź na moje pytanie o naturalnych sposobach ochronnych .Wiedziałam,że robi się roztwór z łusek cebuli/o fermentacji nie słyszałam/,ale nie byłam pewna,czy do spryskiwania,czy do podlewania.

Odp: Odp: zielone zioła (doniczkowe) z hipermarketu

edytaha
  • edytaha

• Przepisy: 992
  • Artykuły: 3
Małgoniaa napisał(a):

Piękny ogródek, edytaha. Ja w weekend nabyłam piękne sadzonki tymianku, macierzanki cytrynowej i rozmarynu nie z hipermarketu. Trochę większy wydatek, ale krzaczki są super dorodne. Teraz muszę je przesadzić do większej doniczki i zasiać w mniejszych pojemniczkach moje nasionka na sadzonki. W tym roku mam ambicje zrobić wszystko porządnie. Zaczęłam studiować teksty o ziołach i hodowli i doczytałam, że np. gleba dla rozmarynu powinna być przepuszczalna (najlepiej ze żwirkiem), żyzna i niezakwaszona, a do hodowania bazylii żyzna, lekka, próchnicza i przepuszczalna o lekko kwaśnym odczynie.

Dzięki Małgoniu
Ja w tym roku też planuję solidniejszy, to znaczy większy i bogatszy ogródek ziołowy, bo będę mieć więcej miejsca. Sadzonki dokupię częściowo w Lidlu, tak jak w ubiegłym roku, a częściowo na targu, bezpośrednio u producenta. Chciałabym zasiać w skrzynce roszponkę, ciekawe czy uda mi się ten eksperyment

barbarella
PREPARATY Z CZOSNKU I CEBULI
Do przygotowania wykorzystuje się ząbki i liście czosnku oraz łuski cebuli jadalnej.
Preparat przeciwko roztoczom truskawkowym, mszycom i chorobom grzybowym: 75 g posiekanych ząbków czosnku zagotować w 10 l wody. Opryskiwać rośliny na początku maja, trzykrotnie w odstępach 3-dniowych oraz w czasie zbierania plonów.
Preparat przeciwko chorobom bakteryjnym i owadom roślinożernym: 150 g drobno posiekanych ząbków czosnku i 2 łyżeczki parafiny macerować przez 24 godziny; rozpuścić 100 g szarego mydła w 10l wody; wszystkie składniki dobrze wymieszać i przefiltrować. Opryskiwać porażone rośliny wielokrotnie, stosować do kąpieli korzeni.
Silnie działający preparat przeciwko chorobom grzybowym truskawek i ziemniaków: 500 g świeżych lub 200 g suszonych łusek cebuli albo te same ilości czosnku ( lub razem cebuli i czosnku) nastawić w 10 l wody do sfermentowania. Rozcieńczyć w stosunku 1:10 i opryskiwać glebę pod porażonymi roślinami.

darmiona
  • darmiona

• Przepisy: 304
  • Artykuły: 14
jak się robi opryski z czosnku?

Małgoniaa
Piękny ogródek, edytaha. Ja w weekend nabyłam piękne sadzonki tymianku, macierzanki cytrynowej i rozmarynu nie z hipermarketu. Trochę większy wydatek, ale krzaczki są super dorodne. Teraz muszę je przesadzić do większej doniczki i zasiać w mniejszych pojemniczkach moje nasionka na sadzonki. W tym roku mam ambicje zrobić wszystko porządnie. Zaczęłam studiować teksty o ziołach i hodowli i doczytałam, że np. gleba dla rozmarynu powinna być przepuszczalna (najlepiej ze żwirkiem), żyzna i niezakwaszona, a do hodowania bazylii żyzna, lekka, próchnicza i przepuszczalna o lekko kwaśnym odczynie.

misia14
  • misia14

• Przepisy: 290
  • Artykuły: 17
rozmaryn przezimował w domu w doniczce....miałam(mam) tez miętę i melisę w mieszkaniu w chłodnym pomieszczeniu....juz odbiły.....mają młode pędy
na szkodniki można stosować opryski ekologiczne z czosnku, mleka rozcieńczonego lub pokrzywy....pokrzywa dodatkowo nawozi ziemię.....

edytaha
  • edytaha

• Przepisy: 992
  • Artykuły: 3
Jednego roku coś zeżarło mi całą bazylię i to w ciągu jednego dnia. A miałam łącznie trzy odmiany, w tym czerwoną, którą można zamrażać. Do dzis nie wiem co to było. Najgorsze, że rośliny nie odbiły Myślę, że jak poszperasz w necie, to znajdziesz jakieś naturalne metody

cris
  • cris

• Przepisy: 354
  • Artykuły: 2
Piękny!Mój wyglądał podobnie,a potem to już zostały suche gałązki.Szukam naturalnego sposobu na robactwo......

Odpowiedz na/ edytuj zielone zioła (doniczkowe) z hipermarketu