Znane- nie znane :

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Znane- nie znane :

iwi69
  • iwi69

  • Posty: 1323
  • Przepisy: 200
  • Artykuły: 2
tokijka napisał(a):

a tu kasztany jadalne sa pyszne i jak sie dowiedzialam z tej wspanialej strony bardzo zdrowe i swietne w diecie bezglutenowej
http://www.marron.pl/o-francuskim-kasztanie

Bardzo je lubie.

Odp: Znane- nie znane :

a tu kasztany jadalne sa pyszne i jak sie dowiedzialam z tej wspanialej strony bardzo zdrowe i swietne w diecie bezglutenowej

zmieniono 1 raz (ostatnio 02 gru 2009 06:50 przez tokijka)

Odp: Znane- nie znane :

sluze pomoca

zmieniono 1 raz (ostatnio 25 lis 2009 06:50 przez tokijka)

Odp: Znane- nie znane :

Sarenka
  • Sarenka

  • Posty: 3284
  • Przepisy: 571
  • Artykuły: 1
Qrcze, a mialam pamietac! Nastepnym razem, jak pojedziemy na zakupy do duzego Tesco, wezme aparat i pstrykne fotke ze stoiskiem, w ktorym leza te paluszki. Najgorzej jest z moja pamiecia, starzeje sie chyba

Odp: Znane- nie znane :

Anula
  • Anula

  • Posty: 2320
  • Przepisy: 336
  • Artykuły: 1
Dzieki Tokijkotz. ja wiem jak wygladaja paluszki krabowe,bardziej chodzilo mi o opakowanie w jakim je sprzedaja w uk,dlatego pytalam o to Sarenke,bo szukalam ich na pulkach w marketach i nie moglam znalezc,tak czy inaczej dziekuje dardzo za zainteresowanie, a z Sarenka juz sie zgadalam na ten temat na prv.

Odp: Odp: Znane- nie znane :

Anula napisał(a):

To ja bym prosila,zeby Sarenka wstawila foteczke opakowania paluszkow krabowych,szukam ich i szukam i nie moge znalezc.


Zobacz!
http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Przepisy/527495,2,Salatki-z-paluszkow-krabowych--salatki--paluszki-krabowe.html#aGalery
crab sticks
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kanikama.jpg

Odp: Znane- nie znane :

Anula
  • Anula

  • Posty: 2320
  • Przepisy: 336
  • Artykuły: 1
To ja bym prosila,zeby Sarenka wstawila foteczke opakowania paluszkow krabowych,szukam ich i szukam i nie moge znalezc.

Tamaryndowiec

Babciagramolka
Przedstawiam następny owoc- przyprawę nie specjalnie znany u nas .To tamaryndowiec .
Tu jest trochę o tamaryndowcu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tamaryndowiec_indyjski
http://www.kamisfitup.pl/index.php/content/view/79/106/
http://www.rozanski.cal.pl/?p=80

a tak wyglądają owoce tamaryndowca ;
http://lh6.ggpht.com/_TPmuX_XBFx0/SWOEXEqiSeI/AAAAAAAAHMc/aUKsq-erwgo/s800/tamarind_tree_fruits_6.JPG


Prawdę mówiąc nie mam pojęcia gdzie u nas można kupić . Ja przywiozłam rok temu z Anglii 2 paczki i jeszcze jedną mam prawie całą .Myślę ,że w necie w sklepach z orientalnymi przyprawami można chyba kupić . Ja dodaję nawet do ryby po grecku , barszczu , śledzi - wszędzie tak gdzie potrzeba trochę kwaskowatego smaku a nie wskazany jest zapach i smak ( np cytryny ) . Można oderwać kawałek - namoczyć i użyć tej kwaśnej wody , a można drobniutko pokroić i dodać do potrawy .Wygląda po pokrojeniu jak suszona śliwka albo grzybek suszony .
Ja nawet do napojów wrzucam .Prawdę mówiąc kupiłam na wyczucie - wiedziałam tylko że kuchnia orientalna go używa .a teraz eksperymentuję z dodawaniem do polskich potraw .
obrazek


zmieniono 2 razy (ostatnio 04 lis 2009 11:10 przez Babciagramolka)

Odp: Znane- nie znane :



zmieniono 1 raz (ostatnio 02 gru 2009 06:49 przez tokijka)

Odp: Odp: Znane- nie znane :

Babciagramolka napisał(a):

Robiłam kiedyś te ,,tuby " z macek faszerowane ( potem pokrojone w plastry ) . Mnie smakował - ale rodzina protestowała .A i eksperymentowałam z przerabianiem tych ,, tub " ( nie wiem jak to nazwać - grube kawałki macek dużej ośmiornicy ) na flaczki .I tu też mnie smakowało - rodzina podeszła ostrożnie. Odpuściłam sobie - za drogo, za duzo zachodu , za mało osób w domu chce jeść .Musi im się smak zmienić .Szkoda.

Ci co maja problem z jedzeniem osmiornicy czy kalmara zjedza je z pewnoscia gdy zrobimy w panierce i na glebokim tluszczu,chrupiacy snak podawany jako przystawka. Ja uwielbiam kalmara nadziewanego ryzem i nastepnie gotowanego w soja sosie ale nie znam rodakow za tym przepadajacych....

Odpowiedz na/ edytuj Znane- nie znane :