Sposób przygotowania:
Francuska bez ciasta
Tortownice o średnicy 23 cm smarujemy obficie masłem - dno i boki. Następnie wykładamy ją andrutem waflowym i wstawiamy do lodówki. Rodzynki moczymy około godziny w rumie, następnie je odsączamy. Jabłka obieramy i wypestkowujemy. Następnie kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Jabłka dzielimy na trzy części. Pierwszą część jabłek układamy na dnie tortownicy. Następnie oprószamy je trzema łyżkami cukru, połową cynamonu i połową rodzynek. Kolejno ścieramy na wszystko 50 gram zimnego masła. Znowu układamy jabłka, oprószamy cukrem, cynamonem i rodzynkami. Wykładamy ostatnią część jabłek i oprószamy startym masłem i cukrem. Tortownice owijamy folią aluminiową. Ciasto pieczmy godzinę, po 30 minutach zdejmujemy folie. Po wyjęciu ciasto studzimy, podajemy z bitą śmietaną. Smacznego :)