Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Francuska bez ciasta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szarlotka w wydaniu francuskim podawana z bitą śmietaną zachwyci nie jedno podniebienie

Francuska bez ciasta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuska bez ciasta

 

 

  • cukier 9 łyżek

 

  • rodzynki 100g

 

 

  • andrut waflowy 3 sztuki

 

  • obrane i wypestkowane jabłka 1kg

 

  • masło do wysmarowania formy

 

  • rum do nasączenia rodzynek 4 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Francuska bez ciasta
Tortownice o średnicy 23 cm smarujemy obficie masłem - dno i boki. Następnie wykładamy ją andrutem waflowym i wstawiamy do lodówki. Rodzynki moczymy około godziny w rumie, następnie je odsączamy. Jabłka obieramy i wypestkowujemy. Następnie kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Jabłka dzielimy na trzy części. Pierwszą część jabłek układamy na dnie tortownicy. Następnie oprószamy je trzema łyżkami cukru, połową cynamonu i połową rodzynek. Kolejno ścieramy na wszystko 50 gram zimnego masła. Znowu układamy jabłka, oprószamy cukrem, cynamonem i rodzynkami. Wykładamy ostatnią część jabłek i oprószamy startym masłem i cukrem. Tortownice owijamy folią aluminiową. Ciasto pieczmy godzinę, po 30 minutach zdejmujemy folie. Po wyjęciu ciasto studzimy, podajemy z bitą śmietaną. Smacznego :)
Francuska bez ciasta
Tortownice o średnicy 23 cm smarujemy obficie masłem - dno i boki. Następnie wykładamy ją andrutem waflowym.
Francuska bez ciasta
Jabłka obieramy i wypestkowujemy. Następnie kroimy na cienkie plasterki.
Francuska bez ciasta
Jabłka dzielimy na trzy części. Pierwszą część jabłek układamy na dnie tortownicy.
Francuska bez ciasta
Następnie oprószamy je trzema łyżkami cukru, połową cynamonu i połową rodzynek.