SUPERPRZEPIS

Francuska tarta z budyniem i śliwkami

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Francuska tarta z budyniem i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Pyszna francuska tarta z budyniem i śliwkami, a całość pod lśniącą galaretką komponuje się wyśmienicie.

Składniki:

Francuska tarta z budyniem i śliwkami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 3 łyżeczki fruktozy
  • 900 ml mleka
  • 300 g śliwek
  • 2 czerwone galaretki
  • 500 ml wrzącej wody
  • mix keksowy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Francuska tarta z budyniem i śliwkami
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ciastem francuskim. Do garnka wlewamy 750 ml mleka, do miseczki 150 ml. Mleko w garnku zagotowujemy, w miseczce roztrzepujemy budyń i fruktozę. Na gotujące mleko wlewamy budyń i mieszamy do zgęstnienia. Budyń wylewamy na ciasto. Śliwki myjemy, przekrajmy na pół i wyciągamy pestki. Śliwki układamy na budyniu, dekorujemy mixem keksowym. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około godzinę. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, studzimy. Zimną galaretkę wylewamy na zima tartę i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Francuska tarta z budyniem i śliwkami
Etap 1 formę do tarty wykładamy papierem i ciastem francuskim
Francuska tarta z budyniem i śliwkami
Etap 2 na mleku gotujemy pyszny budyń z fruktozą
Francuska tarta z budyniem i śliwkami
Etap 3 budyń wylewamy na ciasto nakładamy śliwki i mix keksowy
Francuska tarta z budyniem i śliwkami
Etap 4 pieczemy tartę przez około godzinę w 180 stopniach