Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Francuska tarta na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Miałam w planach inną tartę na weekend, ale czasowo nie dałam rady i przygotowałam ekspresową z truskawkami- była pyszna

Francuska tarta na szybko Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuska tarta na szybko

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (270 gram)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 750 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 opakowanie przezroczystego Tortenguss-u (niemieckiej galaretki)
  • 35 dag truskawek
  • gwiazdki do dekoracji
  • różowe i białe perełki do dekoracji
  • fasola lub groch do pieczenia (około 20 dag)

Sposób przygotowania:

Francuska tarta na szybko
Ciastem francuskim wylepiamy formę do tarty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, zasypujemy jego powierzchnię fasolą lub grochem i pieczemy jeszcze 12 minut. Ciasto studzimy. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do niego cukier, studzimy. Miękkie masło lub margarynę ubijamy dokładnie mikserem, dodajemy po łyżce budyniu. Masę wykładamy na ciasto francuskie. Od razu wciskamy w nie lekko umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki. Wkładamy do lodówki na godzinę. Tortenguss przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy i zalewamy nim owoce i masę budyniową (dosyć cienką warstwą, więc pewnie nie zużyjemy całego płynu), Przyozdabiamy gwiazdkami i perełkami.Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę.
Francuska tarta na szybko
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do niego cukier, studzimy. Miękkie masło lub margarynę ubijamy dokładnie mikserem, dodajemy po łyżce budyniu.
Francuska tarta na szybko
Budyniową masę wykładamy na ciasto francuskie.
Francuska tarta na szybko
Od razu wciskamy w nie lekko umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki. Wkładamy do lodówki na godzinę.