Sposób przygotowania:
Francuska tarta z figami i serem
Formę do tarty smarujemy masłem lub dobrą margaryną. Wykładamy ciastem francuskim. Z pozostałego ciasta wycinamy małe ozdoby. Na dno układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Śmietanę ubijamy z dwoma jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Masę śmietanowo- jajeczną wlewamy na ciasto francuskie. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie myjemy i osuszamy figi, a następnie kroimy je w talarki i półtalarki. Ser pleśniowy kroimy w cienki paski. Na podpieczoną tartę układamy figi. Posypujemy serem i przybieramy figurkami z ciasta francuskiego (u mnie były to małe drzewka), które smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy do zarumienienia ciasta i rozpuszczenia sera (około 10-12 minut w 180 stopniach).
edytaha