renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Tarta warzywna na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne połączenie kolorowych warzyw, śmietany z przyprawami i ciastem francuskim. Idealne na kolację.

Tarta warzywna na cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta warzywna na cieście francuskim

 

  • 1 mały brokuł
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 jaja
  • sól czosnkowa i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 ml śmietany 12%

Sposób przygotowania:

Tarta warzywna na cieście francuskim
Ciasto francuskie delikatnie rozwijamy z opakowania i rozkładamy w formie do tarty, ucinamy wystające części-pozostawić, na cieście rozkładamy surowe różyczki brokułów. Brokuły posypujemy kukurydzą konserwową. Następnie układamy pokrojona w paski paprykę czerwona i zieloną. Całość należy zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i doprawioną przyprawami, po wierzchu położyć resztki ciasta francuskiego. Tartę zapiec w 160 stopniach przez około pół godziny.
Tarta warzywna na cieście francuskim
Na rozłożonym cieście położyć surowego brokuła.
Tarta warzywna na cieście francuskim
Następnie należy posypać kukurydzą konserwową
Tarta warzywna na cieście francuskim
Położyć paseczki papryki czerwonej i zielonej.
Tarta warzywna na cieście francuskim
Zalać śmietaną z jajkami i przyprawami i położyć na wierzch kawałki ciasta.

Tagi:

ciasto tarta