Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Francuski sos czosnkowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Zupełnie inny niż ten stosowany u nas do mięs z grilla

Francuski sos czosnkowy

Składniki:

Francuski sos czosnkowy

 

  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kromki pszennego chleba (kawiorki)
  • 2 łyżki wody mineralnej,
  • 1 żółtko
  • 200 ml oliwy
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Francuski sos czosnkowy
Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Kromki chleba okroić ze skórki. Miękisz zalać wodą mineralną. Rozetrzeć. Dodać czosnek. Utrzeć na jednolitą masę. Dodać żółtko. Wymieszać. Powstałą masę ucierać dodając małymi porcjami oliwę. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać do zimnych mięs.