KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Francuski stek wołowy Charolais.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatne czerwone mięso na wyjątkowy obiad.

Francuski stek wołowy Charolais. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuski stek wołowy Charolais.

 

  • duży stek mięsa,
  • zielenina do dekoracji,
  • 100 mil czerwonego wytrawnego wina,
  • mały kieliszek koniaku,
  • pieprz, sól do smaku,

 

 

  • sos:
  • kilka szalotek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/4 papryki ostrej,
  • ciecz pozostała po pieczeniu,

 

 

 

Sposób przygotowania:

Francuski stek wołowy Charolais.
Kawałek steku myjemy, osuszamy, nacieramy grubo zmielonym pieprzem, na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą smażymy stek z każdej strony na złoty kolor około 6-7 minut z każdej strony. Do złocistego kawałka mięsa wlewamy wino i smażymy kilka minut tak aby wyparowało, do patelni wlewamy dobry koniak i podpalamy, uwaga na włosy, po wypaleniu pozostanie oryginalny smak mięsa. Gotowe mięso odstawimy w ciepłe miejsce na 5-7 minut. W wolnym czasie robimy sos, na tej samej patelni smażymy wszystkie składniki , dodając przyprawy. Na talerz układamy zieleninę, wylewamy sos, układamy mięso delikatnie do smaku doprawiamy solą. SMACZNEGO
Francuski stek wołowy Charolais.
Mięso myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy pieprzem.
Francuski stek wołowy Charolais.
Smażymy, podlewając winem i koniakiem...

Tagi:

mięso sosy