Sposób przygotowania:
Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonkąCiasto
Suche drożdże wymieszać z mąką i cukrami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać żółtka oraz mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto odgazować uderzając pięścią, a następnie podzielić na 10 równych części. Do każdej wcisnąć truskawkę, dobrze skleić i uformować zgrabną kuleczkę.
Kruszonka
Wszystkie składniki rozetrzeć palcami.
Formowanie
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić kuleczkę z truskawką, sklejeniem do dołu. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować babeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.
Pieczenie
Tak przygotowane babeczki piec w 190 st.C przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)