akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne drożdżowe babeczki nadziane truskawkami, obsypane słodką kruszonką. Świetny pomysł na deser! Polecam ;)

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

Ciasto

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

Ciasto

Suche drożdże wymieszać z mąką i cukrami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać żółtka oraz mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto odgazować uderzając pięścią, a następnie podzielić na 10 równych części. Do każdej wcisnąć truskawkę, dobrze skleić i uformować zgrabną kuleczkę.

Kruszonka

Wszystkie składniki rozetrzeć palcami.

Formowanie

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić kuleczkę z truskawką, sklejeniem do dołu. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować babeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.

Pieczenie

Tak przygotowane babeczki piec w 190 st.C przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką
Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką.