VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rewelacyjne to mało powiedziane! Zachwycają kolorem i smakiem. Nigdy nie pomyślałabym, że pokrzywa w słodkim wydaniu pokarze tak pyszne oblicze. A poza tym ma zdrowotne właściwości! Polecam wszystkim niedowiarkom, bo do nie dawna sama nie wierzyłam.

Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym

Składniki:

Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym

Babeczki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 80 g liści młodych pokrzyw
  • 0,5 szklanki oleju

 

Krem:

  • 20 g budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g margaryny maślanej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • Do dekoracji:
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa
  • Truskawki

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym
Babeczki: Liście młodych pokrzyw dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Olej wraz z pokrzywami miksujemy w blenderze. Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dolewamy olej z pokrzywami. Ciągle miksując dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy do silikonowych foremek (do połowy). Pieczemy w 180*C przez 35 minut. Studzimy. 

Krem: Połowę mleka wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy proszek budyniowy z mąką. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy do powstania gładkiej i gęstej masy. Budyń studzimy pod przykryciem (po to aby nie powstał kożuch). W blenderze rozdrabniamy wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz wiórki z płatkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżymi truskawkami.

Tagi:

jajko jajka