WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Francuskie bułeczki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak naprawdę sa to ciastka z ciasta francuskiego z makiem, które wyglądem przypominają popularne drożdżówki z makiem.

Francuskie bułeczki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie bułeczki z makiem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 330g
  • ok. 250-300g gotowej masy makowej
  • garść suszonych żurawin
  • 1-2 łyżki mleka
  • Lukier:
  • sok z ok. 1/4 cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Francuskie bułeczki z makiem

ETAP 1:

Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować równomiernie masą makową. Posypać suszonymi żurawinami. Pomagając sobie papierem zwinąć ciasto w rulon i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki (u mnie 11 kawałków). Każdy kawałek docisnąć przez środek nożem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem. Bułeczki piec ok. 20 minut w 200 stopniach bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Sok wycisnąć z cytryny i utrzeć go z cukrem pudrem na gęsty lukier. Posmarować bułeczki. Gdy lukier zastygnie, podawać.

Francuskie bułeczki z makiem
Bułeczki francuskie po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Francuskie bułeczki z makiem
Surowe bułeczki ułożone na blaszce i posmarowane mlekiem
Francuskie bułeczki z makiem
Ciasto francuskie zwinięte z makiem w rulon
Francuskie bułeczki z makiem
Ciasto francuskie posmarowane masą makową i posypane żurawiną