Sposób przygotowania:
Dyniowe muffinki z jabłkami i kruszonkąETAP 1
CIASTO: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę, środki spulchniające oraz dynię, mleko i masło. Całość ponownie miksujemy do połączenia składników.
ETAP 2
Gotowe ciasto dyniowe za pomocą łyżki łączymy z pokrojonymi jabłkami.
ETAP 3
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości.
ETAP 4
KRUSZONKA:
Masło, mąkę oraz cukier umieszczamy w misce. Składniki rozkruszamy w dłoniach do momentu powstania kruszonki.
ETAP 5
Kruszonkę wykładamy na wierzch naszych babeczek. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy około 25-30 minut do lekkiego zrumienienia w 180°C. Upieczone wyjmujemy, studzimy i podajemy.
mocsłodkości
skuter5