jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe muffinki z jabłkami i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Myffiny smakują pysznie. Dynia sprawia, że ciasto jest wilgotne, jabłka ożywiając całość , a kruszonka nadaje im maślanego, słodkiego smaku. Polecam.

Dyniowe muffinki z jabłkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe muffinki z jabłkami i kruszonką

CIASTO:

  • 300 gram mąki,
  • 6 łyżek dyniowego puree,
  • 150 gram masła,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 170 gram cukru,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/5 łyżeczki sody,
  • 4-5 jabłek

KRUSZONKA

  • 50 gram masła,
  • 75 gram mąki,
  • 30 gram cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Dyniowe muffinki z jabłkami i kruszonką

ETAP 1

Dyniowe muffinki z jabłkami i kruszonką
łączymy składniki ciasta

CIASTO: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę, środki spulchniające oraz dynię, mleko i masło. Całość ponownie miksujemy do połączenia składników.

ETAP 2

Dyniowe muffinki z jabłkami i kruszonką
na koniec ciasto łączymy z jabłkami

Gotowe ciasto dyniowe za pomocą łyżki łączymy z pokrojonymi jabłkami.

ETAP 3

Dyniowe muffinki z jabłkami i kruszonką
ciasto przekładamy do foremek

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości.

ETAP 4

Dyniowe muffinki z jabłkami i kruszonką
sporządzamy kruszonkę

KRUSZONKA:
Masło, mąkę oraz cukier umieszczamy w misce. Składniki rozkruszamy w dłoniach do momentu powstania kruszonki.

ETAP 5

Dyniowe muffinki z jabłkami i kruszonką
kruszonkę wykładamy na ciasto

Kruszonkę wykładamy na wierzch naszych babeczek. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy około 25-30 minut do lekkiego zrumienienia w 180°C. Upieczone wyjmujemy, studzimy i podajemy.