Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Walentynkowe serduszka a'la bounty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kostki z kaszy manny na mleku kokosowym z polewą czekoladową przypominające w smaku popularny batonik Bountny. Pyszne, zdrowe i domowe!

Walentynkowe serduszka a'la bounty

Składniki:

Walentynkowe serduszka a'la bounty

 

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 5 płaskich łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki miodu (miód możemy zastąpić cukrem)
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
  • odronina cukru

Sposób przygotowania:

Walentynkowe serduszka a'la bounty

ETAP 1:

Walentynkowe serduszka a'la bounty
Przygotowujemy kaszę mannę na mleku kokosowym

Mleko kokosowe przelewamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień, dodajemy kaszę mannę i gotujemy przez ok. 5 minut, na gęsto.
Dodajemy miód (lub cukier) i wiórki kokosowe, mieszamy. Masę przekładamy do naczynia o niskich brzegach.

ETAP 2:

Walentynkowe serduszka a'la bounty
Przygotowujemy polewę czekoladową z gorzkiej czekolady

Przygotowujemy polewę. Czekoladę i masło roztapiamy w garnuszku, aż powstanie jednolita polewa. Polewę dosładzamy do smaku.

ETAP 3:

Walentynkowe serduszka a'la bounty
Z kaszy manny, za pomocą foremki, wycinamy serduszka

Z kaszy manny, za pomocą foremki, wycinamy serduszka.

ETAP 4:

Walentynkowe serduszka a'la bounty
Serduszka polewamy polewą czekoladową. Gotowe!

Serduszka polewamy polewą czekoladową. Deser gotowy!