nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Francuskie ciasteczka z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie do przygotowania pyszne, kruche ciasteczka nadziane kremem czekoladowym i obsypane z wierzchu kolorową posypką.

Francuskie ciasteczka z kremem czekoladowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie ciasteczka z kremem czekoladowym

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • krem czekoladowy
  • kolorowa posypka
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Francuskie ciasteczka z kremem czekoladowym
Rozwinąć arkusz francuskiego ciasta i pokroić go na prostokąty lub kwadraty o zbliżonej wielkości. Na środku każdego wyciętego kawałka ciasta za pomocą łyżeczki nakładać trochę czekoladowego kremu. Składać kawałek wyciętego ciasta z nałożonym kremem na pół chowając tym samym krem do środka i zlepiać boki ciasteczka, formować ciasteczko, pakiecik dociskając boki ciastka widelcem, by dobrze się skleiły. Wbić jajko do miseczki i rozbełtać je widelcem. Za pomocą pędzelka smarować jajkiem po wierzchu każde zlepione ciasteczko, a następnie posypywać je po wierzchu kolorową posypką. Piec ciasteczka w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Francuskie ciasteczka z kremem czekoladowym
Krem czekoladowy nałożony na środek wyciętego kawałka ciasta francuskiego.
Francuskie ciasteczka z kremem czekoladowym
Nadziane czekoladowym kremem zlepione ciasteczko posmarowane jajkiem i i obsypane kolorową posypką.