Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1620]

Francuskie ciastka ,,poduszeczki'' z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i pyszne ciastka z ciasta francuskiego. Na podwieczorek, na wycieczkę, na piknik i na poczęstunek dla gości. Długo utrzymują świeżość. Można oprószyć cukrem pudrem, będą wtedy bardziej słodkie. Polecam.

Francuskie ciastka ,,poduszeczki'' z budyniem

Składniki:

Francuskie ciastka ,,poduszeczki'' z budyniem

Ciasto:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • półtorej szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Francuskie ciastka ,,poduszeczki'' z budyniem
1. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy.

2. Ciasta wyjmujemy z lodówki, pozostawiamy 10 minut rozwinięte w temperaturze pokojowej. Następnie kroimy w prostokąty, nakładamy po porcji budyniu i składamy na pół tak żeby powstała kwadratowa poduszeczka, widelcem łączmy brzegi i nakłuwamy z wierzchu.

3. Poduszeczki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut do ładnego zrumienienia się.

4. Upieczone ciastka studzimy. Podajemy. Smacznego życzę. Można oprószyć cukrem pudrem.

Moje rady:

Ciastka można oprószyć cukrem pudrem.

Wychodzi około 3 blaszki ciastek.