Myszata1993

Myszata1993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Tort z masą kinder bueno, truskawkową i agrestowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort to nieodłączny element każdej większej uroczystości. Orzeźwiający, lekko słodki na bazie owoców i galaretek

Tort z masą kinder bueno, truskawkową i agrestowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort z masą kinder bueno, truskawkową i agrestowa

 

 

  • Krem kinder bueno:
  • 3 batoniki kinder bueno
  • pół czekolady mlecznej
  • 230 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone

 

  • Pianka truskawkowa:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanki smietany 30%
  • 400 g truskawek
  • 3 łyżki cukru

 

  • Pianka agrestowa:
  • 1 galaretka agrestowa
  • 200 ml śmietanki 30%

 

 

  • Do dekoracji:
  • roztopiona czekolada, wafelek, maliny, borówki, truskawki

Sposób przygotowania:

Tort z masą kinder bueno, truskawkową i agrestowa
Biszkopt:

Całe jajka ubić na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier i pozostałe składniki. Miksować do połączenia składników. Wylać do formy wyłożonej papierem, piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut. Ostudzony przekroić na 4 blaty.

Krem kinder bueno:

Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Batoniki pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę połamać na kostki - składniki dodać do śmietanki, wymieszać do rozpuszczenia. Masę przetrzeć przez sitko (aby wyodrębnić niepotrzebne wafelki). Masę odstawić na noc do lodówki. Na następny dzień zmiksować z serkiem mascarpone. Wykładać na tort.

Pianka truskawkowa:

Truskawki zmiksować z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do stężenia. śmietankę ubić na sztywno, wlać zmiksowane truskawki i tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na tort.

Pianka agrestowa:

Śmietankę ubić na sztywno, wlać tężejąca galaretkę. Wyłożyć na biszkopt.

Tynk:

Masło zmiksować na puszystą, białą masę, dolać mleko skondensowane. Ubijać do uzyskania puszystego kremu.

Przełożenie:

Biszkopt - krem kinder bueno - biszkopt - pianka truskawkowa - biszkopt - pianka agrestowa - biszkopt - tynk - owoce.
Tort z masą kinder bueno, truskawkową i agrestowa
Zdjęcie przedstawiające przekrój torta z dodatkiem owoców
Tort z masą kinder bueno, truskawkową i agrestowa
Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni
Tort z masą kinder bueno, truskawkową i agrestowa
Zdjęcie ukazujące przełożenie torta poszczególnymi kremami
Tort z masą kinder bueno, truskawkową i agrestowa
Jako tynku zastosowałam krem na bazie masła i mleka skondensowanego