alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Ciastka francuskie z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie, smaczne i niezawodne ciasteczka. Idealne gdy mamy niezapowiedzianych gości. Robi się je ekspresowo :)

Ciastka francuskie z budyniem

Składniki:

Ciastka francuskie z budyniem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl mleka
  • jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z budyniem
Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na kwadraty lub prostokąty (w zależności od tego jakie ciasteczka chcemy uzyskać). W 1/4 szkl mleka rozmieszać budyń i cukier. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozpuszczony budyń i mieszając gotujemy. Zdejmujemy z palnika dodajemy masło i mieszamy, pozostawiamy do przestudzenia. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję budyniu i składać koperty lub prostokąty. Dokładnie zlepiamy, smarujemy jajkiem Pieczemy ok 15 min w temp 220 st Smacznego :)