dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Naleśniki straciatella

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobre naleśniki staraciatella z nadzieniem z sera z kostki wymieszanego z tartą czekoladą z odrobiną miodu. Podane z bitą śmietaną i tartą czekoladą będą budziły zachwyt :) Świetnie smakują też z dodatkiem kwaśnego dżemu, np. wiśniowego.

Naleśniki straciatella

Składniki:

Naleśniki straciatella

ciasto

masa

  • 350 g sera białego w kostce
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2-3 czubate łyżka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Naleśniki straciatella
Do miski wlać mleko, dodać jajko, mąkę, cukier, sól i wodę, zmiksować. Odstawić na ok. 15 minut, smażyć cienkie naleśniki.

Do sera wlać mleko, dodać cukier i miód, zmiksować blenderem. Wsypać startą czekoladę, wymieszać. Podzielić na 8 części, smarować na połowie każdego naleśnika, składać w kopertę. Podawać z bitą śmietaną i startą gorzką czekoladą, ewentualnie też z dowolnym kwaśnym dżemem, np. z czerwonej porzeczki lub wiśniowym. Świetnie będą smakować też ze świeżymi owocami

Można je też odgrzewać z obu stron na maśle do zrumienienia.