jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Francuskie jagodzianki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jagody najczęściej kojarzą nam się z drożdżowymi jagodziankami. Owoce te pysznie smakują połączone także z ciastem francuskim.

Francuskie jagodzianki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuskie jagodzianki

SKŁADNIKI

  • ¾ szklanki jagód,
  • 250 gram serka mascarpone,
  • 2 żółtka
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Jajko do smarowania ciasta,
  • Cukier trzcinowy do posypania ciasta,
  • Łyżka cukru pudru do kremu
  • Dekoracja:
  • Cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

Francuskie jagodzianki

ETAP 1

Francuskie jagodzianki
rozwinięte ciasto dzielimy na równe kwadraty

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na równe kwadraty o boku około 7- 8 cm

ETAP 2

Francuskie jagodzianki
Formujemy ciasta zawijając je o rurkę

Na każdym kwadracie po przekątnej układamy po jednej foremce na rurki.

Dwa naprzeciwległa rogi kwadratu zawijamy na rurkę. Mocno dociskamy je, by w trakcie pieczenia ciasto nie rozeszło się na boki.

ETAP 3

Francuskie jagodzianki
Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem

Uformowane ciastka przekładamy na blaszkę do pieczeni.

Ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Ciastka pieczemy około 15 minut w 190°C. Po upieczeniu z ciastek od razu wyjmujemy rurki.

Całość pozostawiamy do ostygnięcia.

Między czasie przygotowujemy krem.

ETAP 4

Francuskie jagodzianki
Przygotowujemy krem jagodowy

KREM: Jagody miksujemy, pozostawiając część do dekoracji. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Ubite łączymy z serkiem mascarpone.

Do gotowej masy dodajemy jagodowy mus. Ponownie miksujemy całość. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego.

ETAP 5

Francuskie jagodzianki
Kremem wypełniamy przestudzone ciasteczka

Kremem wypełniamy upieczone ciasteczka, nakładając go w miejsce po rurce. Krem dodatkowo dekorujemy pozostawionymi jagodami.

Deser przechowujemy w lodówce. Przed podaniem oprószamy go delikatnie cukrem pudrem. Gotowe.


Tagi:

ciastka owoce