Sposób przygotowania:
Francuskie jagodziankiETAP 1
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na równe kwadraty o boku około 7- 8 cm
ETAP 2
Na każdym kwadracie po przekątnej układamy po jednej foremce na rurki.
Dwa naprzeciwległa rogi kwadratu zawijamy na rurkę. Mocno dociskamy je, by w trakcie pieczenia ciasto nie rozeszło się na boki.
ETAP 3
Uformowane ciastka przekładamy na blaszkę do pieczeni.
Ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Ciastka pieczemy około 15 minut w 190°C. Po upieczeniu z ciastek od razu wyjmujemy rurki.
Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy krem.
ETAP 4
KREM: Jagody miksujemy, pozostawiając część do dekoracji. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Ubite łączymy z serkiem mascarpone.
Do gotowej masy dodajemy jagodowy mus. Ponownie miksujemy całość. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego.
ETAP 5
Kremem wypełniamy upieczone ciasteczka, nakładając go w miejsce po rurce. Krem dodatkowo dekorujemy pozostawionymi jagodami.
Deser przechowujemy w lodówce. Przed podaniem oprószamy go delikatnie cukrem pudrem. Gotowe.
edytaha