jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Francuskie paluchy z masą makową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 15

To pomysł na szybki i smaczny świąteczny deser. Idealny dla osób, które swój pobyt w kuchni ograniczają do minimum. Paluch wychodzą pyszne- chrupiące zewnątrz i jednocześnie miękkie w środku:).

Francuskie paluchy z masą makową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Francuskie paluchy z masą makową

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • około 250 gram gotowej masy makowej (kupnej),
  • jajko do smarowania,
  • cukier trzcinowy do posypania,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3 łyżki siekanych orzechów włoskich,
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Francuskie paluchy z masą makową

ETAP 1

Francuskie paluchy z masą makową
Masę makową wzbogacamy o bakalie i olejek

Gotową masę makową wzbogacamy o bakalie i kilka kropel olejku migdałowego. Dokładnie mieszamy.

ETAP 2

Francuskie paluchy z masą makową
Rozwinięte ciasto dzielimy na równe pasy

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na pasy o szerokości około 5 cm.

ETAP 3

Francuskie paluchy z masą makową
Na przygotowane pasy nakładamy masę makową

Tak przygotowane pasy smarujemy jajkiem. Na każdą połówkę ciasta nakładamy masę makową.

ETAP 4

Francuskie paluchy z masą makową
Formujemy nasze ciasteczka, sklejając ciasto francuskie

Nałożone nadzienie przykrywamy drugą połową paska. Brzegi dokładnie dociskamy. Przygotowane paluchy przekręcamy w połowie jeden raz.

ETAP 5

Francuskie paluchy z masą makową
Całość smarujemy jakiem i posypujemy cukrem

Tak przygotowane przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy jakiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 25 minut w 190-200°C.