Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik mocno kokosowy (pieczony)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smak sernika jest taki obłędny, że trudno określić go słowami. Dodatkowo jest kremowy, delikatny i mocno kokosowy.

Sernik mocno kokosowy (pieczony) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik mocno kokosowy (pieczony)

Spód:

  • 1 jajko
  • 100g mąki pszennej
  • 40g masła/margaryny
  • 40g cukru pudru
  • 30g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500g mielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50g wiórek kokosowych
  • 200 ml mleczka kokosowego (w ostateczności może być zwykłe)
  • 1/2 szklanki oleju

Wierzch bezowy:

  • 2 białka
  • 1 szczypta soli
  • 60g cukru
  • 60g wiórek kokosowych
  • 3/4 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Sernik mocno kokosowy (pieczony)

Spód:

Sernik mocno kokosowy (pieczony)
Spód wcale nie musi być idealnie podpieczony.

Składniki na ciasto dokładnie połączyć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do formy (u mnie tortownica o średnicy 22-23 cm) uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Podpiec 10-15 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:

Sernik mocno kokosowy (pieczony)
Masa przed pieczeniem jest dość rzadka, ale taka musi być.

Kiedy spód się podpieka - należy przygotować masę serową. Wszystkie składniki masy - oprócz mleczka kokosowego i oleju dokładnie wymieszać w dużej misce. Na końcu masę połączyć z mleczkiem oraz olejem. Całość przelać na ostudzony spód. Piec 50 minut w 180 stopniach.

Beza kokosowa:

Sernik mocno kokosowy (pieczony)
Beza powinna lekko się zarumienić.

Pod koniec pieczenia sernika przygotować bezę. Białka ubić na sztywno z solą - w trakcie ubijania dodać cukier. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i mąkę. Całość delikatnie wymieszać i równomiernie rozsmarować na gorącym cieście. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i następnie schłodzić w lodówce - najlepiej całą noc.


Tagi:

sernik ciasto