Kopertki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

zawijane kopertki z makiem-pychota

Kopertki z makiem

Składniki:

Kopertki z makiem

 

  • Składniki:
  • 27 dag mąki luksusowej
  • 1/2 jajka
  • woda
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
  • 1 kostka masła
  • Masa makowa:
  • 2/3 szklanki maku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • esencja migdałowa
  • 1/2 jaja do smarowania
  • Lukier;
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 białka
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Kopertki z makiem
Przygotowanie: Przygotować ciasto wg przepisu " rurki francuskie z kremem" .Przyrządzić masę makową : mak opłukać,osączyć na sicie,zalać wrzącą wodą i gotować aż da się rozetrzeć w palcach,przelać zimną wodą i dokładnie osączyć,przepuścić przez maszynkę.Jajko umyć,oddzielić żółtko od białka.Utrzeć żółtko z cukrem,dodać do maku,lekko wymieszać z ubitą pianą i esencją migdałowa. Rozwałkować ciasto na blaty o grubości około 1/2 centymetra i pokrajać na kwadraty.Na każdy kwadrat nałożyć masę i złożyć i złożyć w kształcie kopertki. Ułożyć na blachach,posmarować rozmąconym jajkiem i piec w bardzo gorącym piekarniku ( 250-300s.c). Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę,pod koniec ucierania dodać sok cytrynowy.Upieczone i ostudzone ciastka polukrować,rozprowadzając lukier cienką warstwą nożem maczanym w gorącej wodzie.

Tagi:

jajko jajka mak