Sposób przygotowania:
Kopertki z makiem
Przygotowanie: Przygotować ciasto wg przepisu " rurki francuskie z kremem" .Przyrządzić masę makową : mak opłukać,osączyć na sicie,zalać wrzącą wodą i gotować aż da się rozetrzeć w palcach,przelać zimną wodą i dokładnie osączyć,przepuścić przez maszynkę.Jajko umyć,oddzielić żółtko od białka.Utrzeć żółtko z cukrem,dodać do maku,lekko wymieszać z ubitą pianą i esencją migdałowa. Rozwałkować ciasto na blaty o grubości około 1/2 centymetra i pokrajać na kwadraty.Na każdy kwadrat nałożyć masę i złożyć i złożyć w kształcie kopertki. Ułożyć na blachach,posmarować rozmąconym jajkiem i piec w bardzo gorącym piekarniku ( 250-300s.c). Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę,pod koniec ucierania dodać sok cytrynowy.Upieczone i ostudzone ciastka polukrować,rozprowadzając lukier cienką warstwą nożem maczanym w gorącej wodzie.