gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1290]

Ciasto francuskie z kremem i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto francuskie z kremem budyniowym i bitą śmietaną polecam do popołudniowej kawki. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu. Polecam.

Ciasto francuskie z kremem i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto francuskie z kremem i bitą śmietaną

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie śmietanfixu
  • 1,5 łyżki cukru
  • kawałek czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z kremem i bitą śmietaną
Ciasto francuskie dzielimy na dwie części, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Budyń waniliowy rozpuszczamy w ok. 100 ml mleka z cukrem (2 łyżki), a pozostałe mleko zagotowujemy. Rozrobiony proszek budyniowy wlewamy do gotującego się mleka i mieszając gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Margarynę miksujemy dodając porcjami budyń. Krem wykładamy i rozsmarowujemy na jednym cieście francuskim i przykrywamy drugim. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem (1,5 łyżki) i śmietan fixem. Ubitą śmietanę rozsmarowujemy na drugim cieście. Na koniec ciasto posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą. 
Ciasto francuskie z kremem i bitą śmietaną
Ciasto francuskie dzielimy na dwie części, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
Ciasto francuskie z kremem i bitą śmietaną
Rozrobiony proszek budyniowy wlewamy do gotującego się mleka i mieszając gotujemy, aż zgęstnieje.
Ciasto francuskie z kremem i bitą śmietaną
Margarynę miksujemy dodając porcjami budyń.
Ciasto francuskie z kremem i bitą śmietaną
Ubitą śmietanę rozsmarowujemy na drugim cieście.