WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Francuskie ślimaczki z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z przyprawami. Pyszne na ciepło i na zimno.

Francuskie ślimaczki z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie ślimaczki z mięsem mielonym

 

  • Ciasto francuskie 300 g
  • Ok. 100 g żółtego sera
  • Ok.300-400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • Sól, pieprz
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaczki z mięsem mielonym

ETAP 1:

Na patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zrumieni. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i ok. 0,5 szklanki wody. Wymieszać. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Dusić na małym ogniu około pół godziny. Wystudzić.

Ciasto francuskie rozwinąć. Rozłożyć na nim równomiernie sos mięsny i posypać startym żółtym serem. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić go w grube plastry. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć roladki.

Piec ok. 15-30 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać na ciepło lub na zimno.

Francuskie ślimaczki z mięsem mielonym
Ślimaczki francuskie po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Francuskie ślimaczki z mięsem mielonym
Przygotowane ślimaczki ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Francuskie ślimaczki z mięsem mielonym
Ciasto francuskie zwinięte z farszem mięsnym w roladę
Francuskie ślimaczki z mięsem mielonym
Sos mięsny i żółty ser rozłożone na cieście francuskim