BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ślimaczki z ciasta francuskiego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego. Proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo smaczna przekąska na ciepło jak i na zimno. Smakuje wybornie.

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

Ślimaczki z ciasta francuskiego

 

  • Ciasto francuskie 2 op,
  • ser żółty 600 g,
  • szynka 600 g,
  • keczup,

 

  • Przepis na sos czosnkowy;
  • jogurt naturalny 200 ml,
  • czosnek 3 ząbki przeciśnięte przez praskę,
  • majonez 3 - 4 łyżki,
  • zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka
  • cukier do smaku,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować keczupem nałożyć plasterki sera żółtego, a na ser szynkę lub salami, a można i to i to jak ktoś lubi.

Ciasto zwinąć w rulon, pokroić w plastry czyli tak zwane ślimaczki o szerokości do 1,5 cm.

Poukładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor około 15 -20 minut.

Podawać z sosem czosnkowym - wszystkie składniki wymieszać ze sobą.