mamamysia

mamamysia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Francuskie słoneczka z niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna i elegancka przekąska, idealnie wpasowuje się w świąteczne czy sylwestrowe menu ale również bez okazji smakuje wyśmienicie.

Francuskie słoneczka z niespodzianką

Składniki:

Francuskie słoneczka z niespodzianką

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 białko
  • 1 mała cebula
  • 10 gram pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 100 gram tartego sera żółtego
  • oliwki i ketchup do dekoracji

Sposób przygotowania:

Francuskie słoneczka z niespodzianką
Cebulkę udusić na oliwie, dodać pieczarki  i paprykę pokrojone w kostkę i kukurydzę.

Przełożyć do miseczki. Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, obsmażyć na tej samej patelni. Ostudzić.

Z ciasta francuskiego wyciąć foremką do ciastek parzystą liczbę słoneczek. W połowie słoneczek zrobić dziurkę, np. przy pomocy małej szklaneczki. Słoneczka bez dziurek posmarować białkiem, nałożyć krążki z dziurkami.

Do każdego otworka nałożyć po łyżeczce smażonych pieczarek z warzywami, włożyć kilka kawałków kurczaka, posypać tartym serem i zapiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut.

Udekorować plasterkami oliwek i ketchupem.