Sposób przygotowania:
Ciasteczka słoneczka
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej tłuszcz i żółtka. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,4-0,5 cm. Wykrawamy z niego kółka od szklanki lub literatki. Każde ciastko przed pieczeniem lukrujemy.LUKIER: Białka ucieramy z cukrem. Dodajemy do niego sok z cytryny. Część lukru odkładamy i dodajemy do niego kakao. Każde ciastko smarujemy najpierw lukrem białym a potem robimy paski z lukru ciemnego. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180°C. Należy uważać, by wierzch się nie przypalił. Warto piec na niższym poziomie w piekarniku. Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka przekładamy masą. Dodatkowo masą smarujemy brzegi ciastek, które później obtaczamy w kokosie. MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do reszty dodajemy żółtka, budyń i mąkę. Gotujemy budyń. Studzimy. Między czasie rozpuszczamy czekoladę.Masło ucieramy. Następnie dodajemy do niego budyń a na końcu czekoladę.Masa nie wychodzi bardzo słodka. Lukier na ciasteczkach jest według mnie wystarczająco słodki dlatego wykonuje mniej słodką masę. Oczywiście można według uznania ją dosłodzić na koniec dodając cukru pudru.