Sposób przygotowania:
Słoneczka wg Dominiki
Sporządzić kruche ciasto: żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać masło, siekać szerokim nożem z mąką, dodać żółtka, przesiany cukier puder, zagnieść szybko dłońmi wszystkie składniki na jednolitą gładką masę. Ciasto przykryć, zostawić w chłodnym miejscu na 10 minut. Przyrządzić lukier: białka z cukrem pudrem ucierać w misce wałkiem tak długo, aż otrzyma się gęstą, pulchną masę. Przyprawić do smaku wanilią. Ciasto wywałkować na grubość 1/3 cm, wykrawać małą foremką lub kieliszkiem od wina krążki z ciasta. Każdy krążek smarować z wierzchu lukrem przy pomocy noża. Ułożyć na blasze, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 10 minut. Gdy ciasto się upiecze i lukier zrumieni na jasnozłoty kolor, wyjąć i ostudzić ciasta, następnie przekładać marmoladą, stroną nie lukrowaną zlepiać po dwa ciastka razem. Z porcji tej otrzymuje się około 40 ciastek.