Sposób przygotowania:
Francuskie tosty z frużeliną truskawkowąEtap 1
Frużelina: Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać do nich cukier, zagotować.
Etap 2
Mąkę rozrobić z wodą.
Etap 3
Zawiesinę powoli wlewać do truskawek i cały czas mieszać. Jak masa zgęstnieje, wyłączyć gaz. Frużelinę trochę przestudzić.
Etap 4
Tosty: Bułki pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm.
Etap 5
Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, wymieszać z solą i mlekiem.
Etap 6
Plastry bułki maczać w jajkach i kłaść na rozgrzane na patelni masło.
Etap 7
Tosty smażyć na rumiano z obu stron.
Etap 8
Tosty podawać polane frużeliną truskawkową.