aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Francuskie tosty z chałki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo miękkie, pulchne i niezwykle soczyste tosty z chałki. Okraszone rozpuszczoną czekoladą, idealne na podwieczorek lub słodką przekąskę.

Francuskie tosty z chałki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie tosty z chałki

 

 

  • DODATKOWO:
  • ½ czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Francuskie tosty z chałki
Chałkę kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, cukier i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kromki chałki dokładnie maczamy w roztrzepanym jajku z dodatkami i układamy na rozgrzanym na patelni oleju. Tosty smażymy z każdej strony do zrumienienia. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z płaską łyżeczką masła. Gotowe zrumienione i cieplutkie tosty okraszamy rozpuszczoną czekoladą i już możemy delektować się ich smakiem.
Francuskie tosty z chałki
W talerzu roztrzepujemy jajko z mlekiem, cukrem i cynamonem.
Francuskie tosty z chałki
Pokrojoną na 2 centymetrowe kromki chałkę obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkami.
Francuskie tosty z chałki
Obtoczone kromki chałki wrzucamy na rozgrzany olej.
Francuskie tosty z chałki
Smażymy je na rumiano z obu stron. Podajemy z rozpuszczoną czekoladą.