slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Francuskie ciasteczka z budyniem i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na chrupiące pakieciki z ciasta francuskiego wypełnione budyniem oraz malinami. Świetny i prosty w przegotowaniu deser idealnie pasuje do szklanki mleka. Polecam

Francuskie ciasteczka z budyniem i malinami

Składniki:

Francuskie ciasteczka z budyniem i malinami

 

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 8 łyżek ugotowanego budyniu waniliowego (zimnego)
  • garść malin
  • żółtko
  • garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Francuskie ciasteczka z budyniem i malinami
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, rozwijamy i kroimy w 8 kwadratów.

Na każdym kwadracie na środek wkładamy łyżkę budyniu i dwie maliny. Składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi. Na rogach robimy wzorek widelcem. Robimy tak z pozostałymi składnikami. Na koniec smarujemy ciastka roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.

Wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego