Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 867]

Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledzie smażone w cieście, a następnie zamarynowane w pomidorowej zalewie z dodatkiem kiszonych ogórków. Smaczny i ciekawy pomysł na śledzie, których oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

 

ZALEWA SŁODKO-KWAŚNA:

Sposób przygotowania:

Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

ETAP 1:

Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej
Obtoczone w cieście śledzie, smażyć z obu stron.

Jajka zmiksować z mąką i solą na jednolite ciasto. Płaty śledziowe przekroić na pół i kawałki obtaczać w surowym cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

ETAP 2:

Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej
Usmażone śledzie wykładać na papierowy ręcznik.

Odsączyć na papierowym ręczniku.

ETAP 3:

Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej
Składniki zalewy zagotować i na końcu dodać ogórki.

Cebulę pokroić na piórka i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do pomidorowej zalewy. Usmażone śledzie przekładać w słoiku pomidorową zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Smacznego.