Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Francuskie z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, błyskawiczne w przygotowaniu ciasteczka z ciasta francuskiego z nadzieniem kokosowym. Dobry pomysł w razie przyjazdu niespodziewanych gości:)

Francuskie z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie z kokosem

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1/4 kostki palmy
  • 4 łyżki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Francuskie z kokosem
Palmę przełożyć do garnka. Dodać do niej cukier, 2 łyżki mleka i wiórki kokosowe. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż palma się roztopi i wszystko się połączy. Kokosową masę ostudzić. Ciasto rozwinąć (mrożone wcześniej odmrozić). Ciasto pokroić wzdłuż na 4 paski, a następnie w kwadraty. Na środku połowy kwadracików z ciasta rozłożyć kokosowe nadzienie. Brzegi kwadracików z nadzieniem posmarować pozostałym mlekiem, przykryć pozostałymi kwadracikami ciasta, docisnąć brzegi. Nadziane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posmarować z wierzchu mlekiem. Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 12-13 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe ciastka dowolnie polukrować.
Francuskie z kokosem
Kokosowe nadzienie z masła wiórków kokosowych mleka i cukru.
Francuskie z kokosem
Rozwinięte ciasto francuskie pokrojone na małe kwadraty.
Francuskie z kokosem
Kokosowa masa rozłożona na połowie kwadracików z ciasta.
Francuskie z kokosem
Nadziane ciastka ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tagi:

ciasto