ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Ciasto francuskie z twarogiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto francuskie mam zawsze w lodówce lub zamrażarce, mozna przygotowac na szybko pyszny deser lub na kolację na słono.

Ciasto francuskie z twarogiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto francuskie z twarogiem

 

  • ciasto francuskie 1 rolka,
  • twaróg tłusty śmietankowy 25 dag,
  • śmietana 18% gęsta 1 łyżka,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • skórka kandyzowana z pomarańczy 100 gram,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,
  • jajka 1 sztuka "M"

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z twarogiem
Twaróg, jajko, cukier, skórkę z pomarańczy,mąkę ziemniaczaną ,śmietanę dobrze łyżką utrzeć do połączenia składników.

Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, rozsmarować na cieście twaróg, ciasno zawinąć w rulon, pokroić na 2 cm kawałki.

Układać porcje na blaszce z papierem do pieczenia, można na wierzch dodać pozostały ewentualnie twaróg.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, na blaszce dobrze wystudzić ciasto.
Francuskie z twarogiem
Najlepiej pasuje twaróg śmietankowy tłusty.
Francuskie z twarogiem
Zamiast skórki można dodać suszone owoce,rodzynki.
Francuskie z twarogiem
Ciasto powinno byc dobrze wystudzone na blaszce.