jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto francuskie z awokado

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To prosta i szybka w przygotowaniu przekąska! Awokado , pomidor i ser feta to pyszne połączenie! POLECAM! Ciasteczkom nadałam kształt rombów, co dodatkowo podnosi ich walory, tym razem wizualne:)

Ciasto francuskie z awokado Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto francuskie z awokado

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z awokado

ETAP 1

Ciasto francuskie z awokado
W wyciętych kwadratach nacinamy

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na 8 dużych kwadratów.
Na każdym kwadracie nożem nacinamy po przeciwnych rogach dwa duże „L”.

ETAP 2

Ciasto francuskie z awokado
Formujemy romby przeplatając odcięte ramki

Otrzymaną ramkę, przeplatamy na przeciwne strony i lekko dociskamy. W ten sposób otrzymujemy tzw. „romby”.

ETAP 3

Ciasto francuskie z awokado
Uformowane ciastka smarujemy jajkiem

„Romby” przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem.

ETAP 4

Ciasto francuskie z awokado
Przygotowujemy składniki nadzienia

Pomidor, obrane awokado i ser kroimy w kostkę. Awokado dodatkowo skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.

ETAP 5

Ciasto francuskie z awokado
Składniki nadzienia wykładamy na środek naszych rombów

Tak przygotowanymi składnikami wypełniamy środki przygotowanego ciasta francuskiego. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Przygotowane wytrawne ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 15 minut w 190°C do zrumienienia.
Gotowe wyjmujemy i podajemy.