anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Frittata z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybkie i smaczne śniadanie na ciepło.

  Frittata z szynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Frittata z szynką

 

  • jajka - 2 szt.
  • szynka – 2 duże plastry
  • pokrojony szczypiorek - 2 łyżki
  • masło do smażenia - 1 łyżeczka
  • sól morska - do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony - do smaku

Sposób przygotowania:

Frittata z szynką
Na patelni z grubym dnem rozpuścić masło, dodać pokrojoną szynkę i mieszając podsmażyć. Umyte jajka rozbić do miseczki, dodać pokrojony szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Całość roztrzepać widelcem, wylać na patelnię z podgrzaną szynką i smażyć 2-3 minuty pod przykryciem. Następnie delikatnie zsunąć na talerz i odwracając na drugą stronę, zsunąć ponownie na patelnię. Dalej smażyć kolejne 2 minuty, ale tym razem bez pokrywki.
  Frittata z szynką
Umyte jajka rozbić do miseczki, dodać pokrojony szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
  Frittata z szynką
Następnie delikatnie zsunąć na talerz i odwracając na drugą stronę, zsunąć ponownie na patelnię