Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Frutti di mare z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Błyskawiczne i bardzo aromatyczne danie przygotowane z mieszanki owoców morza - można je podać na lunch lub na kolację z dodatkiem bagietki.

Frutti di mare z patelni

Składniki:

Frutti di mare z patelni

 

  • mieszanka frutti di mare 1 kg
  • oliwa 1/4 szkl. (nie EV!)
  • czosnek 2 ząbki
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól ziołowa do smaku
  • wino białe wytrawne 50 ml
  • cytryna
  • papryczka chili
  • ew. świeży koperek

Sposób przygotowania:

Frutti di mare z patelni
Mieszankę mrożonych owoców morza należy wcześniej rozmrozić na sicie, aby woda mogła odciekać. Przepłukać bieżącą zimną wodą, bardzo dobrze odcedzić i dokładnie odsączyć na papierowych ręcznikach, aby nie strzelały podczas smażenia.

Na dużej patelni rozgrzać niezbyt mocno oliwę, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili, posolić i posypać niewielką ilością pieprzu i przesmażyć kilka chwil stale mieszając.

Dodać mieszankę owoców morza i przemieszać - smażyć kilka minut na dużym ogniu intensywnie mieszając lub potrząsając patelnią.

Przed końcem smażenia doprawić całość wyciśniętym czosnkiem, skropić winem i posypać porcją świeżo zmielonego pieprzu. Dosmażyć jeszcze 1-2 minuty, aby nadmiar wina odparował.

Podawać ze świeżą bagietką, a na talerzu skropić do smaku sokiem z cytryny.

Można też posypać świeżo posiekanym koperkiem.