Sposób przygotowania:
Frutti di mare z patelni
Mieszankę mrożonych owoców morza należy wcześniej rozmrozić na sicie, aby woda mogła odciekać. Przepłukać bieżącą zimną wodą, bardzo dobrze odcedzić i dokładnie odsączyć na papierowych ręcznikach, aby nie strzelały podczas smażenia.
Na dużej patelni rozgrzać niezbyt mocno oliwę, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili, posolić i posypać niewielką ilością pieprzu i przesmażyć kilka chwil stale mieszając.
Dodać mieszankę owoców morza i przemieszać - smażyć kilka minut na dużym ogniu intensywnie mieszając lub potrząsając patelnią.
Przed końcem smażenia doprawić całość wyciśniętym czosnkiem, skropić winem i posypać porcją świeżo zmielonego pieprzu. Dosmażyć jeszcze 1-2 minuty, aby nadmiar wina odparował.
Podawać ze świeżą bagietką, a na talerzu skropić do smaku sokiem z cytryny.
Można też posypać świeżo posiekanym koperkiem.
Na dużej patelni rozgrzać niezbyt mocno oliwę, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili, posolić i posypać niewielką ilością pieprzu i przesmażyć kilka chwil stale mieszając.
Dodać mieszankę owoców morza i przemieszać - smażyć kilka minut na dużym ogniu intensywnie mieszając lub potrząsając patelnią.
Przed końcem smażenia doprawić całość wyciśniętym czosnkiem, skropić winem i posypać porcją świeżo zmielonego pieprzu. Dosmażyć jeszcze 1-2 minuty, aby nadmiar wina odparował.
Podawać ze świeżą bagietką, a na talerzu skropić do smaku sokiem z cytryny.
Można też posypać świeżo posiekanym koperkiem.