kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Makaron z owocami morza

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo szybkie danie kuchni południowej do którego przygotowania wystarczy 25 minut. Owoce morza, oliwki i pomidory to kwintesencja smaku kuchni śródziemnomorskiej.

Makaron z owocami morza

Składniki:

Makaron z owocami morza

podstawowe

  • 2-3 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 400g owoców morza (u mnie krewetki, omułki, kalmary)
  • garść czarnych oliwek
  • sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie

 

  • 500g makaronu
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron z owocami morza
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.

Czosnek i cebule drobno siekamy i szklimy na oliwie. Podlewamy passata pomidorową i gotujemy na małym ogniu aż zredukuje się do pożądanej konsystencji.

Dodajemy owce morza i pokrojone na pól oliwki i kontynuujemy gotowanie prze około 6-7 minut. W razie konieczności podlewamy nieco wodą.

Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odcedzony makaron dodajemy do sosu i razem mieszamy.

Serwujemy posypany śwież natką pietruszki.